Μπαράζ πώλησης ιδιωτικών νησιών τους επόμενους μήνες: Ρώσοι & Αμερικανοί πληρώνουν αδρά για τον Ελληνικό παράδεισο
Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται «μπαράζ» πώλησης ιδιωτικών νησιών τους επόμενους μήνες, καθώς παράγοντες, που παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη αγορά, κάνουν λόγο για αυξημένη κινητικότητα μεταξύ ιδιοκτητών και υποψήφιων επενδυτών.
Από τις ίδιες πηγές επισημαίνεται μάλιστα ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται «βροχή» αιτήσεων προς το Πεντάγωνο, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με το αν επιτρέπει ή όχι τη μεταβίβασή τους. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προυπόθεση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι η έγκριση του υπουργείου Αμυνας, για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή για μαζική κατάθεση αιτημάτων, τότε είναι πολύ πιθανή και η μεταβίβαση αρκετών ιδιωτικών νησιών μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι σχετικές επαφές έχουν ξεκινήσει. Αλλωστε, για να φτάσει κανείς στο Πεντάγωνο, προϋποθέτει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή και έχουν αξιολογηθεί όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας και πολεοδομικό καθεστώς.
Γραφειοκρατία
Σημειωτέον ότι η λήψη άδειας από το υπουργείο Αμυνας είναι ένα από τα περίπου 30 έγγραφα και πιστοποιητικά που συνοδεύουν υποχρεωτικά την πώληση ενός ιδιωτικού νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Μάικ Βασιλείου, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Ktimatiki Corfac International και πρόεδρο της FIABCI Ελλάδος, μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων είναι και εκείνα των Υποδομών και Πολιτισμού.
Επίσης, για την πώληση ενός νησιού πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι δεν διαθέτει αρχαία, της Δασικής Υπηρεσίας ότι δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό, ενώ για το σύνολο των πιστοποιητικών μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 12 μήνες προκειμένου να εκδοθούν, με αποτέλεσμα συχνά να αποθαρρύνονται οι αγοραστές και να ακυρώνουν τις σχετικές συμφωνίες.
Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, πηγές της αγοράς ιδιωτικών νησιών καταγράφουν το έντονο ενδιαφέρον Ρώσων και Αμερικανών αγοραστών για τρεις επιμέρους περιπτώσεις ιδιωτικών νησιών που πωλούνται αυτήν την περίοδο. Απλώς, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών έβαλε, έστω και προσωρινά, «φρένο» στην ολοκλήρωση κάποιας συμφωνίας.
Μάλιστα, η πολιτική αστάθεια που έχει προκύψει αποτελεί ένα ακόμα διαπραγματευτικό «όπλο» στα χέρια των επίδοξων αγοραστών, προκειμένου να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις ζητούμενες τιμές. Σημειωτέον ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, η μέση υποχώρηση των τιμών των ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα έφτασε στο 40%, γεγονός που καθιστά τα ελληνικά νησιά μεταξύ των πιο φθηνών παγκοσμίως.
Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που εσχάτως έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών. Αλλωστε, από το 2013 και μετά δεν έχει καταγραφεί κάποια σχετική αγοραπωλησία. Τότε είχαν πωληθεί συνολικά οκτώ νησιά, όλα σε ξένους αγοραστές, με την πλέον γνωστή συναλλαγή να αφορά την πώληση του Σκορπιού από τη μοναδική εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά.
Τι πωλείται
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τουλάχιστον 40 - 50 ιδιωτικά νησιά που διατίθενται προς πώληση. Ενα από αυτά είναι το Μόδι, που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στην Ιθάκη. Το νησί είναι επιφανείας 204 στρεμμάτων και η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι περίπου 1,27 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο που προωθεί την πώλησή του (Private Islands Online), στο νησί είναι εφικτή η ανάπτυξη ξενοδοχειακής και τουριστικής μονάδας. Ως εκ τούτου, απευθύνεται περισσότερο σε κάποιον επενδυτή, παρά σε κάποιον που θέλει να το αξιοποιήσει ως ιδιωτικό θέρετρο.
Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι τιμές των ιδιωτικών νησιών δύσκολα θα αυξηθούν στο μέλλον, καθώς η προσφορά είναι πολύ μεγάλη. Αιτία είναι η φορολόγησή τους πλέον σε ετήσια βάση, γεγονός που οδηγεί την πλειονότητα των ιδιοκτητών να αναζητάει αγοραστή, δεδομένου ότι κατά κανόνα τα εν λόγω ακίνητα αποτελούν προϊόν κληρονομιάς και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr