Όλες οι Top Women του νέου υπουργικού συμβουλίου: Νάντια Βαλαβάνη η... Τσαρίνα στο Οικονομίας, η Ωραία Ελένη (Κουντουρά) του Τουρισμού - Όλα τα Who is Who των κυριών!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις γυναίκες του νέου υπουργικού συμβουλίου!

Νάντια Βαλαβάνη

Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’  τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος.

Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό 
Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα.

Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, από κοινού με φίλες και συμμαθήτριες της, ανάπτυξε αυθόρμητη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν.509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.

Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης (Νοέμβριος 1974) εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).

Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη).

Έκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική).

Τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε σε πολιτικά ενωτικά μετωπικά σχήματα και σε κινήσεις καλλιτεχνών. 

Τελευταία βιβλία της είναι η αναδρομική ποιητική συλλογή «Η μεγάλη εποχή» (2009) και η συλλογή δοκιμίων και άρθρων «Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής» (2011). Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου του Μπρεχτ (μεταφράσεις, δοκίμια, το βιβλίο «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις», διαλέξεις, παραστάσεις).

Από το 2005 σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες είχε την ιδέα,  σχεδίασε και συμμετείχε σε 6 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art.

Πολυάριθμα πολιτικά άρθρα και θεωρητικά κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, στις εφημερίδες της αριστεράς, σε επιστημονικά περιοδικά και σε περιοδικά τέχνης.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

Μαρία Κόλλια Τσαρούχα

Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά είναι Ελληνίδα πολιτικός, βουλευτής Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις Εθνικές Εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, και στις Εθνικές Εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Επίσης διατελεί Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958. Είναι Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά (αρχιτέκτων μηχανικός). Έχει έναν γιο τον Κωνσταντίνο Τσαρουχά (πολιτικός επιστήμων) και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά (κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος).

Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009. Υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Υπήρξε μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης, καθώς επίσης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

Ήταν μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά την καταψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από μέλος του κόμματος. Τον επόμενο μήνα προσχώρησε στο νέο κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΚΟ του κόμματος μαζί με τον Χρήστο Ζώη.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην εκλογική περιφέρεια Σερρών και εκλέχθηκε ως η μοναδική Βουλευτής προερχόμενη από τους ΑΝ.ΕΛ..

Στις 18 Μαΐου 2012 εξελέγη ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με 185 ψήφους υπέρ και 96 λευκά.

Στις Εκλογές της 17 Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την τοποθέτησαν πρώτη στη λίστα του ψηφοδελτίου τους (και σύμφωνα με τη σταυροδοσία των Εκλογών του Μαΐου). Το κίνημα διατήρησε την έδρα στην Π.Ο. Σερρών, ανανεώνοντας τη θητεία της στο αξίωμα.

Στις 29 Ιουνίου 2012 επανεξελέγη ΣΤ' Αντιπρόεδρος με 225 ψήφους υπέρ.

Ράνια Αντωνοπούλου

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. 

Θεανώ Φωτίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το ΣΤ’ Γυμνάσιο Θηλέων, τη σχολή Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι.

Διορίστηκε βοηθός στο ΕΜΠ (1972) με εισήγηση του καθηγητή Θουκυδίδη Βαλέντη. Δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση και αστικό σχεδιασμό στη Σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και σε σχολές της ΕΕ. (Royal College of Art London(RCA), College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning, the Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο και Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona στη Βαρκελώνη.

Συντονίστρια προγραμμάτων Erasmus και Socrates, συνιδρύτρια του Ευρωπαικού Δικτύου για την Τρίτη Ηλικία.

Εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ επί σειρά ετών. Κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ερευνήτρια σε 4 τομείς : Αστικός σχεδιασμός, κατοικία και αστική πολυκατοικία. Σχεδιασμός ιστορικών κελυφών. Διδακτική μεθοδολογία.

Πρωτοστάτησε στο κίνημα των βοηθών επιμελητών για την αναγέννηση των ελληνικών ΑΕΙ και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα κινήματα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και του δημόσιου δωρεάν ΑΕΙ.

Στη Βουλή εισηγήθηκε ζητήματα Παιδείας και Έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εργάστηκε στο πρωτόγνωρο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιούργησε ο Ελληνικός λαός για να επιβιώσει και να αντισταθεί.

Έχει ένα γιό και έναν εγγονό.

Έλενα Κουντουρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
 - Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών.Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο 
   άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με Πανελλήνια ρεκόρ, Πανελλήνιες 
   νίκες και Διεθνείς διακρίσεις.  
 - Πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο 
   Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
 - Μιλάει τρείς ξένες γλώσσες: Αγγλικά,Γαλλικά,Ισπανικά.

 Επαγγελματική διαδρομή 
 
 1984 εώς 1996 :

 Διεθνή καριέρα στην βιομηχανία της μόδας.
 1996 εώς 2003 :

 Εκδότρια περιοδικών με γυναικεία και κοινωνικά θέματα.

 Πολιτική διαδρομή
  
 2004 έως 2007:

 Βουλευτής Ά Περιφέρειας Αθήνας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 Μέλος επιτροπών Τουρισμού,Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
     
 Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κορέας.

 Μέλος των Ομάδων Φιλίας με την Ρουμανία, Ιορδανία, Ουζμπεκιστάν και   
 Γαλλίας.
 

Συμμετείχε επίσης στις ακόλουθες κοινοβουλευτικές επιτροπές:

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων,η οποία ασχολείται  με θέματα Πολιτισμού,Εκπαίδευσης και Αθλητισμού. 

Αναπληρωτής γραμματέας Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 Νοέμβριος 2011 έως σήμερα
 
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 διαφώνησε με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και διεγράφη με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. 
 
Παρέμεινε ανεξάρτητη Βουλευτής και εν συνεχεία με άλλους 9 βουλευτές δημιούργησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος "ΑNΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ".

Εξελέγει πρώτη Βουλευτής Ά Περιφέρειας της Αθήνας με το κίνημα των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" στις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 καθώς και στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
 
Στην παρούσα Κοινοβουλευτική περίοδο ορίστηκε 
Υπεύθυνη Τομέα Kοινοβουλευτικής Ευθύνης Τουρισμού.  
  
 Κοινωνικό και Εθελοντικό έργο
 Αναπτύσσει έντονη κοινωνική, φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος της οργάνωσης "EUROPA DONNA HELLAS",  η οποία ασχολείται με την πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων για καλύτερες υπηρεσίες σε ασθενείς με καρκίνο . Επίσης, έχει τιμηθεί για την υποστήριξή της στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2007  τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία  ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό.

Τασία Χριστοδουλοπούλου

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση.

Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων.

Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.

Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

Η δράση αυτή είναι οικουμενική, αλλά κυρίως ευρωπαϊκή, σε μια Ευρώπη, που συνεχώς συρρικνώνει τα δικαιώματα και εγκαταλείπει τις παραδόσεις της, στο όνομα των αγορών, των κερδών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr