Made in Greece οι «Μύλοι Λούλη»: Η μακροβιότερη ελληνική επιχείρηση με επενδύσεις 15 εκατ. για νέο εργοστάσιο στην Ινδία!

Στα 15 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση της κοινής εταιρείας των «Μύλοι Λoύλη» και «Chipita» στην Ινδία, με το 60% να ελέγχει η αλευροβιομηχανία και το 40% η πλευρά της εταιρείας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του μύλου υπολογίζεται σε περίπου τρία χρόνια, ενώ το 40% της παραγωγής του θα απορροφάται από την Chipita για την εκεί δραστηριότητά της.

Ήδη, με σχετική επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνεται ότι σκοπός της εταιρείας Grinco Holdings Ltd (μέλος του ομίλου) είναι η διερεύνηση, σε πρώτη φάση, επενδυτικών ευκαιριών για τον όμιλο στην Ινδία και σε δεύτερη φάση η κατασκευή εργοστασίου στην Ινδία, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να συνεργαστούν στην περιοχή.


Τα θεμέλια της σημερινής επιχείρησης μπαίνουν το 1782, όταν ο Ζώης Λούλης κτίζει στην Αετοράχη Ιωαννίνων ένα μικρό πετρόμυλο. Κατά την οπισθοχώρηση των Τούρκων το 1912 η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστρέφεται και ο μύλος καίγεται. Μετά την καταστροφή του Μύλου, οι τέσσερις από τους εννέα γιους του Θεμιστοκλή Λούλη, οι αδελφοί Χρήστος, Κωνσταντίνος, Νίκος και Γιώργος Λούλης, αποφασίζουν να εγκατασταθούν στον Βόλο.

Εκεί, το 1914 αγοράζουν μερίδιο του Μύλου Ι. Ξυδή - Ν. Χατζηνίκου, ενώ το 1917 ο Μύλος περνά στην πλήρη ιδιοκτησία των αδελφών Θεμιστοκλή Λούλη, αποτελώντας σταδιακά τον μεγαλύτερο Μύλο της εποχής του στη Θεσσαλία. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1926, πυρκαγιά καταστρέφει τον Μύλο Λούλη. Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκινούν άμεσα και λίγους μήνες αργότερα αρχίζει να χτίζεται στην ίδια θέση ένας καινούργιος μύλος.

Το 1927 ο Μύλος Λούλη μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, με πρόεδρο τον Χρήστο Θεμ. Λούλη και το 1928 ξεκινά τη λειτουργία του ο νέος Μύλος. Την ίδια χρονιά, το 1928, θεμελιώνεται στον όρμο Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι Πειραιά ο μεγαλύτερος τότε μύλος της ελληνικής επικράτειας, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της εποχής εκείνης και βασικούς μετόχους τις οικογένειες Συμεώνογλου, Βουδούρογλου και Καραϊωσηφόγλου, με την επωνυμία «Μύλοι Αγίου Γεωργίου». Ο Μύλος ολοκληρώνεται το 1929 και χαρακτηρίζεται ως ένα μεγαλειώδες έργο της εποχής του. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» ηγούνται του κλάδου της ελληνικής αλευροβιομηχανίας. Το 1951, οι τότε ανταγωνιστές «Μύλοι Αγ. Γεωργίου» και «Κυλινδρόμυλος Λούλη» εισάγονται στο χρηματιστήριο με αύξοντες αριθμούς 27 και 28 αντίστοιχα. Ένα χρόνο αργότερα, η «Κυλινδρόμυλος Λούλη» κάνει τον πρώτο σιμιγδαλόμυλο της Ελλάδος, προκαλώντας πραγματική επανάσταση στον χώρο της μακαρονοποιίας.

Ανάπτυξη
Το 1988, οι συνολικές αλέσεις της «Κυλινδρόμυλος Λούλη» φέρνουν την εταιρεία στη δεύτερη θέση της ελληνικής αλευροβιομηχανίαςμ από τη 12η που κατείχε το 1978. Ενώ το 1991 ο Κωνσταντίνος Ν. Λούλης κάνει το πρώτο βήμα για τη μετεγκατάσταση του μύλου από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου με την αγορά παραλιακού οικοπέδου εκτάσεως 100.000 τ.μ. στον Παγασητικό Κόλπο (όρμος Σούρπης).
Το 1993 η «Κυλινδρόμυλος Λούλη» ιδρύει το υποκατάστημα Μακεδονίας με έδρα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και το 1996 αγοράζει τον Μύλο Σιμιτζή στην Καβάλα και προχωρεί σε ριζική ανακαίνιση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ενοποίηση...
Το 1999, η «Κυλινδρόμυλος Λούλη» εξαγοράζει μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών το 52% των μετοχών της εταιρείας «Μύλοι Αγ. Γεωργίου», ενώ το 2000 αγοράζει τους Μύλους Σόφιας στη Βουλγαρία, αναλαμβάνοντας τη διοίκησή τους. Το 2001 θεμελιώνεται στη Cernica Βουκουρεστίου μια νέα πρότυπη βιομηχανική μονάδα που αποτελείται από μακαρονοποιείο, αρτεργοστάσιο, αλευρόμυλο και μονάδα παραγωγής δημητριακών (corn flakes), ενώ την ίδια χρονιά η επωνυμία της εταιρείας αλλάζει από «Κυλινδρόμυλος Λούλη» σε «Μύλοι Λούλη». Λίγα χρόνια αργότερα, το 2004, ξεκινά η παραγωγή αλεύρου στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στα Τίρανα Αλβανίας και το 2007 γίνεται η μεταβίβαση πακέτου μετοχών, που αντιπροσωπεύουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών εταιρειών σε Ρουμανία και Βουλγαρία στην εταιρεία Leipnik-Lundeburger Invest Beteiligungs A.G.

Πλέον, από το 2010 η εταιρεία περνά στην έβδομη γενιά και τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Νίκος Κ. Λούλης, αρχίζοντας την ίδια χρονιά τη λειτουργία του πρώτου βιολογικού μύλου των Βαλκανίων στις εγκαταστάσεις της Σούρπης.
success story

  • Τα θεμέλια της σημερινής επιχείρησης μπαίνουν το 1782, όταν ο Ζώης Λούλης κτίζει στην Αετοράχη Ιωαννίνων ένα μικρό πετρόμυλο.
  • Το 1917 ο Μύλος περνά στην πλήρη ιδιοκτησία των αδελφών Θ. Λούλη και εξελίσσεται στον μεγαλύτερο Μύλο της εποχής του στη Θεσσαλία.
  • Το 1991 ο Κωνσταντίνος Ν. Λούλης κάνει το πρώτο βήμα για τη μετεγκατάσταση του μύλου στον Παγασητικό Κόλπο (όρμος Σούρπης).
  • Το 2001 η επωνυμία της εταιρίας αλλάζει από «Κυλινδρόμυλος Λούλη» σε «Μύλοι Λούλη».
  • Το 2010 η εταιρεία περνά στην έβδομη γενιά και τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Νίκος Κ. Λούλης.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr