Μενού από την "μαμά" Νταϊάν Κόχυλα με φτερούγες κοτόπουλου, ρώσικη σαλάτα & κέικ καρότου!
Ένα μενού που μυρίζει... μαμά!
ΤΑΡΤΑ ΜΠΡΙΑΜ
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 μερίδες):
1 φύλλο σφολιάτας
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μελιτζάνα, κομμένη σαν ζάρι
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σαν ζάρι
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
Πιπέρι
Σκόρδο σε σκόνη
2 κονσέρβες ψιλοκομμένης ντομάτας
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.σ. ξύδι
8-10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1-2 κ.σ. γαλέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε την κομμένη μελιτζάνα, το κολοκύθι, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο για 5 λεπτά ή μέχρι να είναι τρυφερά αλλά όχι πολτός. Καρυκεύουμε με ρίγανη, και το σκόρδο σε σκόνη. Προσθέτουμε τις ντομάτες από την κονσέρβα, πελτέ και ξύδι και βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Τοποθετούμε σε ταρτιέρα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν. Πιέζουμε τη σφολιάτα λίγο, ώστε να μπει καλά στην ταρτιέρα. Τρυπάμε τον πάτο με πιρούνι. Σκεπάζουμε – για να ακουμπάει – με αλουμινόχαρτο και από πάνω, για βάρος, γεμίζουμε με ξερά φασόλια. Ψήνουμε τη σφολιάτα για 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε το μείγμα της σάλτσας-μελιτζάνας στον πάτο της σφολιάτας. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια σε κύκλους όμορφα. Πασπαλίζουμε με τη γαλέτα. Ψήνουμε για 30 – 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες.
ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟΥ
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 μερίδες):
Για το κέικ:
2 ½ φλ. αλεύρι
1 ¼ κ.σ. baking powder
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κ.γ μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
4 μεγάλα αυγά
1 1/3 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. καφέ ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. γιαούρτι
5 μεγάλα καρότα τριμμένα από τη μεγάλη πλευρά του τρίφτη.
1 φλ. καρύδια καθαρισμένα, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
½ φλ. καρύδια για γαρνίρισμα
Για το γλάσο:
1/3 πακέτο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 πακέτα τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά, τις ζάχαρες, το λάδι και το γιαούρτι. Αναμειγνύουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο μείγμα με τα αυγά για να σχηματιστεί ένας χυλός. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 40 έως 50 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 2 ώρες.
Για το γλάσο:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα για 3 λεπτά περίπου ή μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, αφού την κοσκινίσουμε, και το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα με το βούτυρο, και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 1 λεπτό.
Απλώνουμε πάνω στο κέικ το γλάσο και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα καρύδια. Σερβίρουμε.
ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ
ΥΛΙΚΑ (για 4 με 6 μερίδες):
1 ½ κιλό φτερούγες κοτόπουλου
1 φλ. μαρμελάδα ροδάκινο
4 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
3 κ.σ. πάπρικα
3 κ.γ. καγιέν
3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και κρατάμε το μισό στην άκρη. Μαρινάρουμε τις φτερούγες για 5-10 λεπτά στο υπόλοιπο μισό του μείγματος.
Ψήνουμε στο ηλεκτρικό μπάρμπεκιου για 15 – 25 λεπτά, αναλόγως το μπάρμπεκιου.
Σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στην άκρη, δίπλα.
ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΥΛΙΚΑ (για 4 με 6 μερίδες):
1 κιλό πατάτες, μαγειρεμένες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια (περίπου 4 φλ.)
500 γρ. καρότα, μαγειρεμένα και κομμένα σε κυβάκια (2 φλ. περίπου)
1 φλ. μαγειρεμένο αρακά
2 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
3 σφιχτά βρασμένα αυγά, ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κάπαρη
2 κ.γ. αλάτι
2.κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¾ φλ. Μαγιονέζα
Για τη σπιτική μαγιονέζα:
ΥΛΙΚΑ (για 3/4 φλυτζανιού):
2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. λεμόνι
1/4 κ.γ. μουστάρδα
1/8 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
3/4 φλ. λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, τα αγγουράκια, τα αυγά, την κάππαρη, αλάτι και πιπέρι, προσέχοντας να μη λιώσουμε τα λαχανικά.
Απλώνουμε τη μαγιονέζα ομοιόμορφα πάνω από τη σαλάτα. Ανακατεύουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε.
Για τη σπιτική μαγιονέζα:
Σε μπλέντερ ανακατεύουμε τους κρόκους, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι για 10 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο - λίγο το λάδι, για περίπου 35 λεπτά ακόμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Who is Who
Η Νταϊάν Κόχυλα κατάγεται από την Ικαρία και τη Νέα Υόρκη, όπου μεγάλωσε. Ζει στην Ελλάδα από το 1992, χωρίς όμως να έχει αφήσει ποτέ τη Νέα Υόρκη, κι έτσι πηγαινοέρχεται με τακτικό ρυθμό και δουλεύει στην ουσία στα 2 μέρη. Ούτε την Ικαρία άφησε ποτέ, από τη στιγμή που πάτησε στο νησί πρώτη φορά σε ηλικία 12 χρονών. Κάθε καλοκαίρι οργανώνει διασκεδαστικά σεμινάρια μαγειρικής (The Glorious Greek Kitchen), ως επί το πλείστον για ξένους, αναδεικνύοντας το νησί, την κουλτούρα και την κουζίνα σε ανθρώπους που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής, συγγραφέας πολλών μαγειρικών βιβλίων, δημοσιογράφος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σύμβουλος σεφ και εστιάτορα (Ν. Υόρκη), σύμβουλος σε θέματα ελληνικής γαστρονομίας σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Harvard και Yale.
Το πρόσφατο βιβλίο της The Country Cooking of Greece (Chronicle Books, Sept. 2012) επιλέχθηκε από την εφημερίδα The New York Times ως ένα από τα 100 πιο αξιοσημείωτα βιβλία του 2012. Ένα άλλο βιβλίο της, The Glorious Foods of Greece (William Morrow, 2001) βραβεύθηκε με το βραβείο Jane Grigson για «Excellence in Research» από την οργάνωση The International Association of Cooking Professionals. Από το 1993 έχει μια μόνιμη στήλη στην εφημερίδα "Τα Νέα", με θέματα μαγειρικής και εστίασης. Έχει μακρά πείρα και ως παρουσιάστρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα μεσογειακών και ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων. Εδώ και 4 χρόνια παρουσιάζει μικρά βιβλία μαγειρικής στο
Η Νταϊάν Κόχυλα κατάγεται από την Ικαρία και τη Νέα Υόρκη, όπου μεγάλωσε. Ζει στην Ελλάδα από το 1992, χωρίς όμως να έχει αφήσει ποτέ τη Νέα Υόρκη, κι έτσι πηγαινοέρχεται με τακτικό ρυθμό και δουλεύει στην ουσία στα 2 μέρη. Ούτε την Ικαρία άφησε ποτέ, από τη στιγμή που πάτησε στο νησί πρώτη φορά σε ηλικία 12 χρονών. Κάθε καλοκαίρι οργανώνει διασκεδαστικά σεμινάρια μαγειρικής (The Glorious Greek Kitchen), ως επί το πλείστον για ξένους, αναδεικνύοντας το νησί, την κουλτούρα και την κουζίνα σε ανθρώπους που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής, συγγραφέας πολλών μαγειρικών βιβλίων, δημοσιογράφος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, σύμβουλος σεφ και εστιάτορα (Ν. Υόρκη), σύμβουλος σε θέματα ελληνικής γαστρονομίας σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Harvard και Yale.
Το πρόσφατο βιβλίο της The Country Cooking of Greece (Chronicle Books, Sept. 2012) επιλέχθηκε από την εφημερίδα The New York Times ως ένα από τα 100 πιο αξιοσημείωτα βιβλία του 2012. Ένα άλλο βιβλίο της, The Glorious Foods of Greece (William Morrow, 2001) βραβεύθηκε με το βραβείο Jane Grigson για «Excellence in Research» από την οργάνωση The International Association of Cooking Professionals. Από το 1993 έχει μια μόνιμη στήλη στην εφημερίδα "Τα Νέα", με θέματα μαγειρικής και εστίασης. Έχει μακρά πείρα και ως παρουσιάστρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα μεσογειακών και ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων. Εδώ και 4 χρόνια παρουσιάζει μικρά βιβλία μαγειρικής στο www.youtube.com/GreekfoodTv.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr