Κέρδη αλλά και ζημίες από την πτώση του ευρώ - Tι λένε οι οικονομολόγοι και τι οι αγορές
Συνεχίζεται ακάθεκτη η εξασθένηση του ευρώ τρεις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την υποχώρηση της ισοτιμίας στο 1:1 έναντι του δολαρίου να φαντάζει ζήτημα εβδομάδων.
Χθες το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,06 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τις αρχές του 2003, αφενός χάρη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και αφετέρου χάρη στην εντεινόμενη εικασία ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στα μέσα του 2015 και όχι το φθινόπωρο. Από την αρχή του έτους το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12,6% έναντι του δολαρίου, ενώ η σταθμισμένη ισοτιμία του δολαρίου (έναντι καλαθιού νομισμάτων) βρέθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Ευνοημένοι
Η εξασθένηση του ευρώ δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν στην Ευρώπη και εξάγουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ και στην Κίνα και σε άλλες τρίτες χώρες εκτός Ευρωζώνης. Η υποτίμηση του ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στην Ευρωζώνη, καθιστώντας τα φθηνότερα για τους ξένους καταναλωτές, ειδικότερα για τους Αμερικανούς και δευτερευόντως για τους Κινέζους (εξαιτίας της σχετικά σταθερής ισοτιμίας δολαρίου-γουάν). Ειδικότερα, κερδισμένες θα είναι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ο τομέας των χημικών και βέβαια η τουριστική βιομηχανία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Moody’s. Κερδισμένη θα βγει και η βιομηχανία ειδών πολυτελείας που θα γίνουν φθηνότερα για ξένους αγοραστές.
Από την άλλη πλευρά, η άνοδος του δολαρίου προκαλεί πονοκέφαλο σε αμερικανικές πολυεθνικές των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται εκτός ΗΠΑ.
Ο μεγάλος χαμένος από την υποτίμηση θα είναι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, αφού λιγότεροι Ευρωπαίοι τουρίστες θα προτιμήσουν να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό. Η δε Goldman Sachs υπολογίζει ότι το 54% των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη δημιουργείται εκτός Ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα κερδίσουν όχι μόνο από την αύξηση πωλήσεων αλλά και κατά τη μετατροπή των εσόδων σε ευρώ. Κερδισμένοι είναι επίσης οι Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι τουρίστες που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους μία χώρα της Ευρωζώνης, αλλά και οι ξένες εταιρείες που εισάγουν προϊόντα από την Ευρωζώνη που επίσης θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Ανταγωνιστικότητα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος από την εξασθένηση του ευρώ, η οποία αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω των εισαγωγών. Ο κ. Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ τη Δευτέρα.
Προβλέψεις
Οι αναλυτές νομισμάτων αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου με την Deutsche Bank να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 1:1 μέχρι το τέλος του έτους, στα 90 σεντ το 2016 και στα 85 σεντ το 2017. Παράλληλα, συνεχίστηκε χθες η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με εξαίρεση τα ελληνικά. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε εκ νέου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,199%.
Το ίδιο ισχύει και για το ιταλικό δεκαετές ομόλογο η απόδοση του οποίου υποχώρησε στο 1,17%, ενώ για πρώτη φορά κάτω από το 0,5% υποχώρησε η απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας γαλλικού ομολόγου.
Η απόδοση των περισσοτέρων άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κυμαινόταν χθες κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πηγή: Καθημερινή - Κώστας Καρκαγιάννης
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr