Νύχτα θρίλερ για την Ελλάδα - Με τεράστια καθυστέρηση η επταμερής με τον Αλέξη Τσίπρα!
Κορυφώνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες ήταν κυριολεκτικά θυελλώδεις, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση της έναρξης της κρίσιμης επταμερής σύσκεψης με τη συμμετοχή φυσικά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Λίγο μετά τις 23:00 το δείπνο των ευρωπαίων ηγετών ολοκληρώθηκε, αλλά όπως φαίνεται δεν θα ξεκινήσει άμεσα η επταμερής σύσκεψη, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ και του Ολάντ, που δεν αναμένεται να αναφερθούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως όλα δείχνουν από τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης, δεν θα υπάρξει συμφωνία απόψε, αλλά θα γίνει μία πρώτη ανάγνωση έτσι ώστε να δουν οι δύο πλευρές που ακριβώς βρίσκονται, πως ερμηνεύει ο καθένας τη συμφωνία του Eurogroup και φυσικά κυρίως που διαφωνούν.
Αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής και συνεδρίαζαν, έφτασε στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο ίδιο μήκος κύματος με την Άνγκελα Μέρκελ χαμήλωσε τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ελπίζει η πολυμερής συνάντηση που θα γίνει αργότερα στις Βρυξέλλες θα συμβάλλει να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία.
“Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά”, είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στον χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να λάβει μέρος σε μια πολυμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
“Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες”, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. “Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην επταμερή συνάντηση που θα ακολουθήσει, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως υπολείπεται πολύ δουλειά ακόμη.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση, στην οποία συμφώνησαν οι Έλληνες και επί της οποίας θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, ώστε να υπάρξει ένα πακέτο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, τόνισε.
Η παρέμβαση Α. Τσίπρα
Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και μάλιστα ζήτησε να βρεθούν κονδύλια.
Μάλιστα, πηγές από την Ελλάδα αναφέρουν πως ο κ. Σουλτς όχι μόνο παραδέχθηκε την ανθρωπιστική κρίση, αλλά στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό. Μάλιστα, διαρρέουν στην κυβέρνηση πως ο κ. Σουλτς επεσήμανε πως "η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο".
Πληροφορίες για σκληρή στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα
Αρνητική διαφαίνεται οτι θα είναι η στάση του Μάριο Ντράγκι στην αποψινή επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Εάν δώσει κανείς σημασία σε όσα έλεγε παράγοντας της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στους διαδρόμους του συμβουλίου, η ΕΚΤ απορρίπτει και τα τρία αιτήματα, που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση:
- όχι στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο,
- όχι στην επαναφορά της εξαίρεσης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα,
- όχι στην απόδοση του 1,9 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.
Κατά τα φαινόμενα ο κ. Ντράγκι θα τηρήσει σκληρή στάση και μόνο εάν υπάρξει συνολική στροφή στην ευρωπαϊκή στροφή επί του ελληνικού προβλήματος, θα αλλάξει ρότα. Προφανώς σε αυτή τη φάση η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πολλά από τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τις προσδοκίες που ειχαν καλλιεργηθεί αρχικά
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr