O Λευτέρης Λαζάρου μας έχει τη συνταγή της ημέρας: Σουτζουκάκια πέρκας με κύμινο
Ευχαριστούμε τον Λευτέρη Λαζάρου και το icookgreek.com για την παραχώρηση της συνταγής
Υλικά
πέρκα φιλέτο: 1.100 γρ.
κρεμμύδι ξερό: 270 γρ., πολύ ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο: 50ml και αρκετό επιπλέον για το τηγάνισμα
κύμινο: 2 κουταλιές της σούπας κοφτές
αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας
πιπέρι: 1/4 κουταλιά της σούπας
αυγό: 1
μαϊντανός: 1 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένος
σκόρδο: 1/2 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένο
αλεύρι: για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
ελαιόλαδο: 50ml
σάλτσα ντομάτας: 360 γρ.
ζωμός ψαριού: 120ml
κρεμμύδι ξερό: 150 γρ. ψιλοκομμένο
σκόρδο: 1/2 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένο
μαϊντανός: 1/2 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένος
κύμινο: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Εκτέλεση
Κόβετε με τη βοήθεια ενός multi την πέρκα και την κάνετε κιμά. Την τοποθετείτε σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, αυγό, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγο στο ψυγείο.
Πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα περνάτε από το αλεύρι. Τοποθετείτε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο στη φωτιά και τηγανίζετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα βάζοντας σε μια κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο, το ζωμό ψαριού και τη σάλτσα ντομάτας. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 12’. Ρίχνετε τη σάλτσα σε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα τα σουτζουκάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 14’. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια σε 4 πιάτα και ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Who is Who
Είναι εγγονός ψαρά και γιος μάγειρα, μεγάλωσε στον Πειραιά και τίμησε διπλά τη λιμανίσια καταγωγή του: πρώτα επιλέγοντας να μεγαλουργήσει στη θαλασσινή κουζίνα και έπειτα κερδίζοντας την πιο αξιόπιστη και λαμπερή διεθνή διάκριση για ένα σεφ εστιατορίου, το πολύτιμο αστέρι Michelin. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ο «άνθρωπος που μαγείρεψε το ψάρι», σε μια εποχή που η Ελλάδα ήξερε μόνο το ψητό, το βραστό, άντε και το τηγανητό. Ήταν τέλη του 1986 όταν άνοιξε το «Βαρούλκο», το εστιατόριο που τάραξε τα νερά στη θαλασσινή γεύση και εξελίχθηκε σε κορυφαία αξία της αθηναϊκής ρέστο σκηνής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr