Top Woman η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα - Δημιούργησε τεστ αναπνοής για την ανίχνευση ασθενειών!
Η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα ή Περένα για τους Αμερικάνους φίλους της, είναι καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Νανο-υλικών και Ανάπτυξης Αισθητήρων του Τμήματος Materials Science and Engineering στο State University of New York (SUNY) Stony Brook.
Η έρευνα της επικεντρώνεται σε επιλεκτικούς χημικούς ανιχνευτές, βιοαισθητήρες και υβριδικούς νανοανιχνευτές για τα ηλεκτρονικά συστήματα της όσφρησης και των εφαρμογών της νανοϊατρικής.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Προχωρημένη Μηχανική Υλικών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στο Πανεπιστήμιο του Μπιρμινχαμ.
Πολλές πατέντες της έχουν εγκριθεί αλλά ακόμα περισσότερες βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης. Η ομάδα της δημιούργησε ένα απλό τεστ που μέσω της αναπνοής μπορεί να αισθανθεί όταν μια κρίση άσθματος μπορεί να χτυπήσει.
Το 2013, έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία κεραμικών το βραβείο ''Richard M. Fulrath'' , που αναγνωρίζει τόσο τους Αμερικάνους και Ιάπωνικες μηχανικούς αλλά και επιστήμονες κεραμικών για την προσφορά τους στην έρευνα και την γενικότερη κατανόηση των κεραμικών και υαλικών επιστημών.
Η Πελαγία Ειρήνη Γκούμα αναπτύξει επίσης μια φορητή συσκευή για τους διαβητικούς που θα επέτρεπε στο ασθενή απλά να φυσήξει στη συσκευή για την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, παρά να ακολουθήσει την επώδυνη διαδικασία με το τσίμπημα του δαχτύλου.
«Είναι μεγάλη τιμή να έχω επιλεγεί για αυτό το βραβείο και να έχω αναγνωριστεί από τους συναδέλφους μου», είπε η καθηγήτρια. «Το πεδίο των επιστημών των κεραμικών υλικών διαθέτει αστείρευτη δυναμική για τόσες πολλές πολύτιμες τεχνολογίες στο μέλλον."
«Είμαι πολύ περήφανος για την καθηγήτρια Γκούμα και τηην διάκριση της», δήλωσε ο Yacov Shamash, Πρύτανης του Κολεγίου Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών. "Είναι ένας ηγέτης στον τομέα των νανοϋλικών και αυτό το βραβείο θα της χαρίσει διεθνές κύρος στο χώρο για τα επιτεύγματά της."
Έχει διατελέσει καθηγήτρια στην Ιαπωνία, στην Ιταλία και σε αρκετά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr