Νέο "sprint" για συμφωνία με τους δανειστές - Εξαιρετικά κρίσιμες οι μέρες ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου

Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ώστε μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου να έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.

 

Στόχος είναι μέχρι τις 20 Απριλίου να έχει επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τα κλιμάκια των Θεσμών, να παραπεμφθεί για επεξεργασία στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ετσι, οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο από τη Δεύτερα του Πάσχα, ενώ χθες, Μεγάλο Σάββατο, τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρας πραγματοποίησε το Brussels Group, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδος με τους Θεσμούς. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι τις 24 Απριλίου, όταν πραγματοποιηθεί το Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας.

Ευρωπαίοι θεωρούν πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία μετά τις 24 Απριλίου

Βέβαια, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον πιο πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη του μήνα και μετά το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αφού η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει το χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος του Απρίλη.

Πάντως, η διαπραγμάτευση, όπως μετέδωσε το Mega, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

«Αγκάθια» θεωρούνται:

Το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού
Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ
Η απαίτηση των πιστωτών για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Οι ομαδικές απολύσεις και
Οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, ειδικά για τις τελευταίες ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη έδειξαν πως η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη, αφού o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, δηλώνοντας: «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απόλυτη ανάγκη να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ και όλος ο όμιλος της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο. Η δημόσια ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί και ανασυγκροτημένη να γίνει ο πυλώνας και η ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Καθόλου ευνοϊκό το κλίμα για την Αθήνα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κλίμα για την Αθήνα δεν μοιάζει καθόλου ευνοϊκό.

Ενδεικτική είναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στη γερμανική εφημερίδα FAZ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Euro-working group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηρίζοντάς τον «ταξιτζή». Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει την εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και πως τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν όχι μόνο τη διαπραγμάτευση, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση, αφού οι Ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι πως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να «έκαψε» την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους.

Το άτυπο τελεσίγραφο των 7 ημερών

«Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, οι οποίες πλέον επιταχύνονται», δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις επιχειρώντας να δώσει μία άλλη εικόνα σε σχέση με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που κάνουν λόγο για τέλμα.

 

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για συζητήσεις σε θέματα που δεν ήταν τόσο ουσιώδη, αλλά τώρα η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Ωστόσο τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφικτό, αφού περίπου στις 20 Απριλίου, όπως είπε οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του αργότερα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.  

Παρ' όλα αυτά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup στο τέλος του μήνα αφού ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «θα εξαρτηθεί απ' την πορεία των τεχνικών διαπραγματεύσεων». Συμπλήρωσε δε ότι με δεδομένο ότι η παράταση είναι τετράμηνη και έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που βιάζεται, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. 

Ο κ. Ντομπρόφσκις επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενώ απέρριψε τα δημοσιεύματα περί «κρυφών διαπραγματεύσεων». 

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δήλωσε ότι είναι στο δικαίωμα κάθε χώρας μέλους της ΕΕ να έχει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ενώ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων στη Μόσχα εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί και ότι μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι και η Ελλάδα υποστηρίζει τις κυρώσεις. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr