Το facebook γράφει έργο για το θέατρο -6 ρόλοι βγαλμένοι από τα social media
Εξι φανταστικοί φίλοι σε προσκαλούν να τους γνωρίσεις σε ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι στο «Timeline» σου, την ώρα που μια θεατρική παράσταση ζωντανεύει στη σκηνή, από τις 17 Μαΐου
Εξι ρόλοι βγαλμένοι από την πραγματική ζωή. Από τα social media, δηλαδή. Μα είναι τα social media η πραγματική ζωή; «Είναι ακόμα καλύτερα από την πραγματική ζωή. Είναι η πραγματική εκδοχή μας. Είναι ο χώρος όπου μπορείς να προσποιηθείς αυτό που θα ήθελες να είσαι και να γίνει πιστευτό».
Το νέο πρότζεκτ του «Κινητήρα», το «Timeline Project», εξερευνά αυτόν το διαδικτυακό κόσμο, που για κάποιους είναι μια παράλληλη εικονική πραγματικότητα και για κάποιους άλλους ένα κομμάτι της πραγματικότητας που την εμπλουτίζει.
Εξι φανταστικοί φίλοι σε προσκαλούν να τους γνωρίσεις σε ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι στο «Timeline» σου, την ώρα που μια θεατρική παράσταση ζωντανεύει στη σκηνή, από τις 17 Μαΐου (οι παραστάσεις διαρκούν έως τις 23 Ιουνίου). Τα δύο λειτουργούν μαζί αλλά και ανεξάρτητα.
Το παιχνίδι: Εξι άνθρωποι -τρεις άντρες και τρεις γυναίκες- εμφανίζονται στο «Timeline» σου ή στην Αρχική Σελίδα σου. Αποκαλύπτονται, διαμορφώνονται και σε προκαλούν να τους εξερευνήσεις. Εξι φανταστικοί, αλλά και απόλυτα υπαρκτοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σου στέλνουν μία πρόσκληση.
Μία πρόσκληση να τους ακολουθήσεις, να τους κάνεις φίλους σου, να τους φλερτάρεις, να τους σκουντήξεις, να βρεις τη μεταξύ τους σχέση, αν υπάρχει, να τους επηρεάσεις και να γίνεις συνένοχος στο διαδικτυακό τους ταξίδι.
Στο σανίδι
Η παράσταση: Το ταξίδι αυτό θα καταλήξει σε μια ζωντανή συνάντηση μαζί τους στον «Κινητήρα», όπου θα έχεις την ευκαιρία να τους δεις από κοντά και να ανακαλύψεις αν ο καθένας τους είναι αυτό που φαινόταν.
Σε μια παράσταση-μαύρη κωμωδία, που με σκωπτική διάθεση εξερευνά τις αλλαγές στην πλατφόρμα της ανθρώπινης επικοινωνίας, στην οποία, ωστόσο, παραμένει πάντα στο επίκεντρο ο άνθρωπος. «Είναι ένα πείραμα για το πώς δουλεύει το Διαδίκτυο. Αλλά και γιατί αποτελεί μια σύνθεση διαφορετικών γραφών κι ανθρώπων», σημειώνει η Βίκυ Αδάμου, υπεύθυνη για την ιδέα, τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά.
Η έμπνευση για την παράσταση της ήλθε από το Twitter και το Διαδίκτυο. Χρήστης του Διαδικτύου και η ίδια («το χρησιμοποιώ πολύ για τη δουλειά αλλά και για διασκέδαση. Με γοητεύει αυτός ο χώρος, χωρίς να παραβλέπω το ότι είναι πολύ επικίνδυνος») θέλησε να εισάγει τη μυθοπλασία μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει στην οθόνη του υπολογιστή μας.
Το έργο είναι ανθρώπινες ιστορίες, σπονδυλωτό, δεν χρειάζεται ο θεατής να έχει σχέση με την τεχνολογία για να το καταλάβει, δημιουργήθηκε με τη διαδικασία device, ενώ τις «περσόνες» γράφουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί που τις υποδύονται.
Οι χαρακτήρες του «Timeline» (http://timelineproject.gr ) έχουν τη δική τους σελίδα και συνομιλούν με τους χρήστες. Ωστόσο... «οι χρήστες δεν γίνονται πειραματόζωα. Οποιος θέλει, μπορεί να μπει στη σελίδα και να κάνει ένα θεατρικό παιχνίδι μαζί τους. Πρόκειται καθαρά για θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Ξέρουν ότι μιλούν σε έναν φανταστικό ήρωα. Και τα προφίλ ακόμα δεν αντιγράφουν ρεαλιστικές εικόνες.
Εχουν όλα μία αισθητική, ώστε να φαίνεται καθαρά ότι είναι ένα πρότζεκτ. Δεν θέλουμε να παίξουμε και να μπερδέψουμε τους άλλους. Μπαίνουν κι εκείνοι στον ρόλο. Αυτό είναι το παιχνίδι. Εάν το παρακολουθήσεις στενά, βλέπεις και την προσωπική ιστορία του κάθε φανταστικού ήρωα. Οι σχέσεις μεταξύ τους δεν αποκαλύπτονται. Θα αποκαλυφθούν στην παράσταση, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το ό,τι συμβαίνει στο Διαδίκτυο».
Το κείμενο υπογράφει η Χριστίνα Σαμπανίκου, συμπληρωμένο από έξι μονολόγους από τους Κώστα Γιαννακίδη, Χαρά Γιαννακοπούλου, Λουκρητία, Xρήστο Πολυμενάκο, Tanevramou, Γρηγόρη Καψάλα. Τη χορογραφία υπογράφει η Ευγενία Δελιαλή, τη μουσική ο Γιώργος Μπίτσικας και τα κοστούμια η Νικόλ Παναγιώτου. Πρωταγωνιστούν: Βιολέττα Γύρα, Ευγενία Δελιαλή, Γιώργος Νικολαΐδης, Γιάννης Ο., Σπύρος Περδίου, Χριστίνα Σαμπανίκου.
Η ΜΑΜΑ ΤΡΟΛΛ ΚΑΙ Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Οι χαρακτήρες της παράστασης: Η Μαμά Τρολλ, η Χίπστερ-Ενεργή Πολίτης με τα συναισθηματικά αδιέξοδα (Nefelimmm), η Αϋπνη Γιάπισσα με την κοιμισμένη λίμπιντο (Myrto Gantaki), ο Πέφτουλας Φούρναρης με το όραμα να ανοίξει πολυφούρνο (Kostas Ntakos), ο Ξεπεσμένος Νάρκισσος με την φίλη του σιωπή (Johnny Fabriano), το Πρώην Χοντρό Αγόρι με την τάση φυγής (Crappy Dreamer).
ΟΙ ΗΡΩΕΣ
«Οι ήρωες είναι πολύ απλοί άνθρωποι. Δεν παίζουμε με ακραίες περιπτώσεις. Είναι όλα αυτά που ζει ο καθένας μας». Βίκυ Αδάμου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr