Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η δίκη της Χρυσής Αυγής - Απουσίασε όλη η ηγετική ομάδα! (Φωτό)
Στις 7 Μαϊου θα συνεχιστεί η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού.
Αφορμή για τη διακοπή της δίκης αποτέλεσε το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορούμενων δεν είχε δικηγόρο.
Η δίκη ξεκίνησε μετ' εμποδίων, με επεισόδια έξω από τις φυλακές, ενώ ξεκίνησε απόντος του φερόμενου ως "αρχηγού" Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του ηγετικού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι πληροφορίες που ηθελαν τους βασικούς κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να απουσιάζουν από την δικαστική αίθουσα επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν.
Συνολικά, δηλαδή έχουν στηθεί 69 εδώλια τα οποία προορίζονται μεταξύ άλλων για τον φερόμενο ως «αρχηγό» της «εγκληματικής οργάνωσης» Νίκο Μιχαλολιάκο, τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια, τον φερόμενο ως «υπαρχηγό» Χρήστο Παππά, τον βουλευτή Ιωάννη Λαγό, τον προφυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη αλλά και για τον δολοφόνο του άτυχου μουσικού Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 Γιώργο Ρουπακιά.
Από νωρίς το πρωί δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο έχουν καταφθάσει στον Κορυδαλλό προκειμένου να καλύψουν την πολυαναμένομενη και ιστορικής σημασίας δίκη. Εκτός από τους δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφους την υπόθεση παρακολουθούν και δημοσιογράφοι από 14 χώρες!
Ειδικότερα έχουν διαπιστευθεί (μέχρι στιγμής) για την κάλυψη της δίκης δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Αυστρία, Βέλγιο, Τουρκία και Σκόπια.
Το παρόν βέβαια, δίνουν από νωρίς το πρωί και οι δεκάδες μάρτυρες (μόνο οι της κατηγορίας ανέρχονται στους 130), τα θύματα των περισσότερων από 10 ρατσιστικών επιθέσεων που αποδίδονται στην «εγκληματική δράση» της Χρυσής Αυγής, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, δεκάδες δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι:
Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013.
Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012.
Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες.
Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά. Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι και η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013. Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:
- Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα.
- Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008.
Κατηγορούμενοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι:
Ιωάννης Άγγος,
Διονύσης Αγιοβλασίτης,
Δημήτρης Αγριογιάννης,
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος,
Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης,
Κυριάκος Αντωνακόπουλος,
Γεώργιος Αποστολόπουλος,
Νικόλαος Αποστόλου,
Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης,
Χρήστος Γαλανάκης,
Σάββας Γαρουφαλλάκης,
Γεώργιος Γερμενής,
Αντώνιος Γρέγος,
Αριστόδημος Δασκαλάκης,
Γεώργιος Δήμου,
Μάρκος Ευγενικός,
Ελένη Ζαρούλια,
Πολύβιος Ζησιμόπουλος,
Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
Ιωάννης Καζατζόγλου,
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης,
Γεώργιος Καλπιτζής,
Ηλίας Κασιδιάρης,
Ιωάννης Καστρινός,
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός,
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης,
Νικόλαος Κούζηλος,
Δημήτρης Κουκούτσης,
Ιωάννης Λαγός,
Διονύσης Λιακόπουλος,
Θωμάς Μαριάς,
Αρτέμης Ματθαιόπουλος,
Εμμανουήλ Μαυρικάκης,
Μαργαρίτα Μικελλάτου,
Αναστάσιος Μιχάλαρος,
Νίκος Μιχαλολιάκος,
Νικόλαος Μίχος,
Θωμάς Μπαρέκας,
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης,
Νικολέτα Μπενέκη,
Αντώνιος Μπολέτης,
Ευστάθιος Μπούκουρας,
Ηλίας Παναγιώταρος,
Αναστάσιος Πανταζής,
Νικόλαος Παπαβασιλείου,
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,
Χρήστος Παπάς,
Γεώργιος Πατέλης,
Γεώργιος Περρής,
Γεώργιος Πετράκης,
Βενετία Πόπορη,
Γεώργιος Ρουπακιάς,
Σταύρος Σαντοριναίος,
Βασίλης Σιατούνης,
Γεώργιος Σκάλκος,
Θεώνη Σκαρπέλη,
Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη,
Γεώργιος Σταμπέλος,
Χρήστος Στεργιόπουλος,
Θεόδωρος Στέφας,
Αθανάσιος Στρατός,
Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας,
Λέων Τσαλίκης,
Αθανάσιος Τσόρβας,
Νικόλαος Τσόρβας,
Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης,
Αναστάσιος Χιλιός,
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης,
Εμμανούηλ Ψυλλάκης.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια
Με αφορμή την έναρξη της δίκης η «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» έχει προγραμματίσει το πρωί αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής).
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ η οποία έχει κηρύξει για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας (7.30-11.30 π.μ.) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.
Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωσή της «αυτή η δίκη πρέπει να γίνει χωρίς την παραμικρή έκπτωση για την εγκληματική δράση της οργάνωσης των νεοναζί». «Είναι ώρα να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι αυτής της εγκληματικής συμμορίας, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι τραμπούκοι της εργοδοσίας που επιτέθηκαν δολοφονικά στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, οι ρατσιστές που επιτέθηκαν στους Αιγυπτίους ψαράδες, αλλά και σε εκατοντάδες μετανάστες, αγωνιστές κινημάτων, Εβραίους, Ρομά, ομοφυλόφιλους και ανάπηρους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε. Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε. Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών έχουν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στις 8.00 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας. Στο δημαρχείο Κορυδαλλού, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, καλεί σε συγκέντρωση ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας Πειραιά, ενώ αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Κρατικό Νίκαιας.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ισόγειο του Δημαρχείου έχει προγραμματίσει στις 8.00 ο Δήμος Κορυδαλλού, ο οποίος ζητεί την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της δίκης. Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης είναι σήμερα κλειστά.
Σημειώνεται ότι η δικαστική αίθουσα, στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη γειτνιάζει με ένα μεγάλο συγκρότημα 11 σχολείων, από παιδικούς σταθμούς έως λύκεια και δύο αθλητικά κέντρα της πόλης και για το λόγο αυτό οι φορείς της περιοχής ζητούν να μεταφερθεί η δίκη σε άλλο χώρο εκτός του Κορυδαλλού. Επίσης, σύμφωνα με τον Δήμο Κορυδαλλού η χωροταξική τοποθέτηση των δικαστικών φυλακών «κόβει την πόλη στα δύο, με συνέπεια τις μέρες που θα διεξάγεται η δίκη να κινδυνεύει από συνεχή παράλυση βασικών λειτουργιών της».
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, έχει ζητήσει με επιστολή του την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα. «Απευθυνόμαστε προσωπικά σ' εσάς προσδοκώντας ότι θα δώσετε λύση στο σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει, διότι, παρά την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και όλων, πλην της ΧΑ, των πτερύγων της Βουλής, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση και η πόλη παραμένει ανάστατη ενώ ήδη αναγκαστήκαμε, λόγω των ειδικών συνθηκών, να προχωρήσουμε στο κλείσιμο των σχολείων του Κορυδαλλού στις 20 Απριλίου», ανέφερε συγκεκριμένα στην επιστολή που απηύθυνε στον κ. Τσίπρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr