Πώς το ηλεκτρονικό διάβασμα καταστρέφει τον ύπνο! Τι προειδοποιεί η νέα μελέτη του Χάρβαρντ;

Μελέτη που έγινε στο Χάρβαρντ αποτύπωσε τις διαταραχές στον ύπνο των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά βιβλία, καθώς το φως που εξέπεμπαν χαλούσε το ρυθμό του ύπνου τους.

 

Η νέα μόδα των ηλεκτρονικών βιβλίων καταστρέφει σύμφωνα με τους επιστήμονες τον ύπνο όχι μόνο αυτού που διαβάζει αλλά και του ατόμου που κοιμάται δίπλα του. Μελέτη που έγινε στο Χάρβαρντ αποτύπωσε τις διαταραχές στον ύπνο των ατόμων που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά βιβλία, καθώς το φως που εξέπεμπαν χαλούσε το ρυθμό του ύπνου τους. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται δραστικά η έκκριση μελατονίνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 12 ενήλικες σε ελεγχόμενες συνθήκες ανάγνωσης ηλεκτρονικών και τυπωμένων βιβλίων. Για 5 μέρες οι συμμετέχοντες διάβαζαν ηλεκτρονικά βιβλία πριν κοιμηθούν και μετά από διάλλειμα μίας ημέρας ακολουθούσαν άλλες 5 μέρες με διάβασμα τυπωμένων βιβλίων, με διάρκεια ανάγνωσης 4 ωρών κάθε φορά, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια έκλειναν το φως μέχρι το πρωί. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν συσκευές eReader χρειάστηκαν κατά μέσο όρο δέκα λεπτά παραπάνω για να κοιμηθούν.

Επιπλέον, οι φάσεις REM αυτών των ατόμων ήταν περίπου δώδεκα λεπτά συντομότερες και αισθάνονταν σε σημαντικό βαθμό πιο νυσταγμένοι το επόμενο πρωί. Η διαφορά στην έκκριση μελατονίνης ήταν ιδιαίτερα εμφανής. Μεταξύ των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν συσκευές eReaders, ήταν 55 τοις εκατό χαμηλότερη. Μετά από πέντε βράδια με τέσσερις ώρες ανάγνωσης με χρήση ψηφιακών συσκευών, το κιρκαδικό ρολόι των συμμετεχόντων καθυστέρησε κατά μέσο όρο 1,5 ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες μελέτες είχε αποδειχθεί ότι το μπλε φως μικρού μήκους κύματος ενεργεί ως σήμα συναγερμού στους ανθρώπους, προκαλώντας στον οργανισμό καταστολή της υπνηλίας και μειώνοντας την έκκριση της ορμόνης του ύπνου. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα νέα δεδομένα καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης, Anne-Marie Chang το ηλεκτρικό φως στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι μεταξύ της δύσης του ήλιου και του βραδινού ύπνου, έχει εκτεταμένες βιολογικές επιδράσεις. Όπως επισημαίνει η κ. Chang το ηλεκτρονικό φως των συσκευών αυτών ήταν εξαιρετικά έντονο, ενώ αντίθετα το φως που χρησιμοποιούσαν οι αναγνώστες για το διάβασμα των τυπωμένων βιβλίων ήταν απαλό. Η διαφορά αυτή του φωτός επέφερε τις διαταραχές στον ύπνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr