Ιδού οι 10 χειρότερες ατάκες ενός γονιού προς το παιδί του που δίνει εξετάσεις!
Η περίοδος των εξετάσεων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προ των πυλών.
Είναι η περίοδος κατά την οποία οι ισορροπίες σε μια οικογένεια δοκιμάζονται. Τα νεύρα είναι τεντωμένα. Οι απαιτήσεις των γονιών από το παιδί αυξάνονται. Θυμούνται δικές τους αποτυχίες και ελπίζουν να μην συμβεί το ίδιο στο παιδί τους. Ενθαρρύνουν και στηρίζουν σε σημείο που μπορεί να γίνουν φορτικοί. Άλλοι επενδύουν στην αντίστροφη ψυχολογία κινδυνεύοντας να φθάσουν στα όρια της αδιαφορίας.
Μια σπίθα αρκεί για να πυροδοτήσει καβγάδες ομηρικούς που κάνουν τον έφηβο να βαράει την πόρτα και να κλείνεται για ώρες στην απομόνωση του δωματίου και στον υπολογιστή.
Προ των πυλών είναι η εξεταστική περίοδος και στη Βρετανία. Για αυτό το λόγο το BBC συγκέντρωσε δέκα από τις χειρότερες ατάκες που μπορεί να ξεστομίσει ένας γονιός στον έφηβο ή την έφηβη που ετοιμάζεται για τη δοκιμασία των εξετάσεων.
1. Ένας γονέας πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως ό,τι κι αν πει στο παιδί του είναι λάθος. Θα εκνευριστούν ακόμα κι αν ειλικρινά δηλώσεις ότι δεν τα ξέρεις όλα, ότι δεν κατέχεις τη σοφία του κόσμου.
2. «Μην ανησυχείς. Δεν είναι δα και κάτι τόσο σημαντικό. Μια κόλλα χαρτί είναι. Και ό,τι κι αν συμβεί εμείς θα σε…». Αυτή η προσέγγιση δεν βοηθάει. Είναι σαν να του λες: «Χαλάρωσε. Ξέρουμε ότι είσαι πάνω στον Τιτανικό και πλέεις προς ολοταχώς προς το παγόβουνο». Αν πάλι μιλήσεις για τη σημασία των εξετάσεων το παιδί αισθάνεται άγχος και ενοχές για το ενδεχόμενο της αποτυχίας. Αδιέξοδο.
3. «Θυμήσου πόσο καλά είχε γράψει η αδελφή σου». Με διαφορά η πιο προκλητική ατάκα ενός γονιού. Μετατρέπει το σπίτι σε εμπόλεμη ζώνη.
4. «Πώς μπορείς να διαβάζεις με τόσα παράθυρα (σ.σ. του υπολογιστή) ανοικτά;». Το χάσμα των γενεών και οι άγνωστες λέξεις: facebook, tumblr, snapchat, για πολλούς γονείς.
5. «Τουλάχιστον οι εξετάσεις σήμερα είναι πολύ πιο εύκολες. Στα δικά μου χρόνια…» Τα τεστ με ερωτήσεις πολλαπλών επιλόγων είναι μια καινοτομία αδιανόητη για πολλούς γονείς που έπρεπε να γράφουν μακροσκελείς απαντήσεις. Είχαν μάθει ότι όσες περισσότερες κόλες αναφοράς γεμίσεις τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο βαθμός.
6. «Ευτυχώς διάλεξες ευκολάκια». Έκρηξη.
7. «Θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς». Οι νέοι δεν ανέχονται να τους πατρονάρουν.
8. «Να σου ετοιμάσω το αγαπημένο σου φαγητό; Ένα καλό πιάτο φαΐ πάντα βοηθάει στο διάβασμα». Κλασική ατάκα της μαμάς που απλά ψάχνει δικαιολογία για να χωθεί στην κουζίνα και να αποφύγει τα ξεσπάσματα του γιου ή της κόρης. Στο καπάκι μετά το φαγητό ακολουθεί η ατάκα: «Ένας καλός ύπνος πάντα βοηθάει». Τι κι αν στον ύπνο σου βλέπεις εξισώσεις, τελικά και ειδικά απαρέμφατα και άλλα εφιαλτικά;
9. «Θέλεις να κρατήσω εγώ το βιβλίο και να μου τα λες απέξω;» Αυτό γίνεται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά συνήθως καταλήγει με κάτι ισοδύναμο μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Σε κάθε λάθος ερώτηση ή σε κάθε λάθος απάντηση το παιδί θα αρπάξει το βιβλίο, θα το πετάξει και θα βάλει στον υπολογιστή ένα επεισόδιο του Game of Thrones για να χαλαρώσει με λίγη ίντριγκα από την μετρ του είδους Cercie.
10. «Δεν θα βρεις ποτέ δουλειά αν συνεχίσεις με αυτά τα μυαλά». Ποτέ των ποτών. Η ατάκα που πυροδοτεί μια αλυσίδα αντιδράσεων όπως: «Είδαμε και σένα», «Δεν θα φύγω από αυτό το σπίτι; Θα δεις εσύ!» και «Hello με 26% ανεργία στους νέους; Πού ζεις;».
Πάντως ό,τι και να πουν έχουν το ακαταλόγιστο: είναι γονείς. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον συμμαθητή / συμφοιτητή κ.ά. που με ύφος παγωνιού λέει λίγα λεπτά πριν μπει στην αίθουσα: «Είμαι πανέτοιμος. Ζω για τις εξετάσεις».
Πηγή: athensvoice.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr