Κυριολεκτικά ραγίζουν καρδιές τα ορφανά του Έμπολα: 12.000 παιδάκια έχασαν τους γονείς του & πεθαίνουν της πείνας
Πεθαίνουν από την πείνα λόγω περιορισμένης σοδειάς. Ορισμένα εξωθούνται στη βιομηχανία σεξ για να βγάλουν λεφτά και να πληρώσουν το λιγοστό φαγητό τους.
Είναι τα λεγόμενα «ορφανά του Έμπολα» της Σιέρα Λεόνε, τα παιδιά που επέζησαν από τη σαρωτική εξάπλωση του ιού αλλά η ζωή τους είναι πολύ δύσκολη, ο αγώνας τους καθημερινός και το μέλλον τους δυσοίωνο.
Ερευνητές της βρετανικής οργάνωσης «Street Child» προειδοποίησαν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν δεν διανεμηθούν σπόροι πριν την έναρξη των βροχών αυτό το μήνα, ώστε να φυτευτούν. Η οργάνωση εκτιμά πως στη χώρα ζουν 12.000 ορφανά, πολλά από τα οποία, αν και μικρά παιδιά, δεν έχουν κανένα να τα φροντίσει.
Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές εκθέσεις της οργάνωσης, υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν λόγω της έλλειψης τροφίμων, σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Άλλα περιθωριοποιούνται από τους φίλους τους λόγω του στίγματος του Έμπολα και επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ πολλά κορίτσια καταλήγουν στη βιομηχανία του σεξ για να επιζήσουν…
«Πολλές αγροτικές κοινότητες που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω του Έμπολα έχασαν τις σοδειές τους και πραγματικά οι άνθρωποι υποφέρουν. Έτσι δεν έχουν τίποτα να φυτέψουν σήμερα, πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών- η λεγόμενη εποχή της πείνας», εξηγεί εκπρόσωπος της οργάνωσης.
«Τα πιο ευάλωτα παιδιά, ανάμεσά τους και πολλά ορφανά του Έμπολα, βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής πείνας πριν καν αρχίσει η περίοδος της πείνας. Προσθέτοντας και τον κίνδυνο να μην έχουν σοδειά να περιμένουν, είναι σαφές πως οι πιθανές συνέπειες είναι τραγικές», προσθέτει.
Χωρίς σοδειά, οι πιο ευάλωτοι θα λιμοκτονήσουν. Όπως ο 13χρονος Ibrahim και η 10χρονη Aminata στην αγροτική περιοχή Port Loko. Έχασαν και τους δύο γονείς τους λόγω του Έμπολα και βρέθηκαν σε καραντίνα διαδοχικά για 21 ημέρες.
Ο θείος τους έχασε τη σοδειά του κατά τη διάρκεια της καραντίνας και αγωνίζεται να βρει φαγητό. «Στον ενάμιση μήνα που τα παιδιά βγήκαν από την καραντίνα προσπάθησα να τους δώσω το λίγο φαγητό που είχα αλλά αρνήθηκαν. Το ψυχολογικό τραύμα τους ήταν πολύ μεγάλο και το φαγητό που μπορούσα να αγοράσω κακής ποιότητας. Έχασα τη φάρμα μου κατά τη διάρκεια της καραντίνας και δεν μπορούσα να τους προσφέρω και πολλά. Έπρεπε να μοιράσω το φαγητό ανάμεσα στα ανίψια μου και τα τρία παιδιά μου» , εξηγεί στη Daily Mail.
«Ο Ibrahim και η Aminata όλο αδυνάτιζαν και όταν παρακαλούσαν για φαγητό τους έλεγα να περιμένουν λίγο ακόμα, να κρατηθούν. Τον Φεβρουάριο ο Ibrahim έφυγε, χάσαμε την Aminata μία εβδομάδα αργότερα. Ήταν θύματα της πείνας και του τραύματος που άφησε ο ιός Έμπολα», προσθέτει.
Τα δύο αδελφάκια τους, η 8χρονη Jane και η 3χρονη Fatamata ζούσαν σε ένα άλλο χωριό με τη μεγαλύτερη αδελφή τους όταν ο Ibrahim και η Aminata πέθαναν.
Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως έχασαν και την μεγάλη αδελφή τους από τον Έμπολα.
Υποφέρουν κι εκείνες από την έλλειψη τροφής- έχουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα που τους παρέχει ο θείος τους.
«Ξέρω πως τα αδέλφια μου πέθαναν από πείνα κι αυτό με τρομάζει, χρειάζομαι ρούχα και τροφή αλλά ο θείος μου έχει πολύ λίγα», λέει η μικρή Jane.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Είναι αργά αλλά όχι τόσο αργά που να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τονίζουν οι επικεφαλής του Street Child. «Απευθύνουμε έκκληση στις μεγάλες οργανώσεις που βρίσκονται στη Σιέρα Λεόνε να δράσουν τώρα. Δώστε ή δανείστε σπόρους στους αγρότες. Ικετεύουμε για δωρεές, μεγάλες ή μικρές, στην οργάνωσή μας. Αν δώσουμε τώρα σπόρους στους αγρότες θα τους φυτέψουν εγκαίρως και θα έχουν σοδειά τον Οκτώβριο. Θα έχουν τη ευκαιρία να θρέψουν τους εαυτούς τους αλλά και να καλύψουν άλλες ανάγκες, όπως το σχολείο των παιδιών τους».
Την περασμένη εβδομάδα η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσαν 35 νέα κρούσματα Έμπολα, σύμφωνα με την ΠΟΥ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr