Ο master chef Γιάννης Λουκάκος απογειώνει το κυριακάτικο τραπέζι: Γιουβέτσι με θαλασσινά & σπανάκι!
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yannislucacos.com για την παραχωρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για το γιουβέτσι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις αυτό εξατμιστεί, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό (250 γρ. περίπου) και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο (προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό με τρόπο παρόμοιο με την παρασκευή του ριζότου) μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Ρίχνουμε το καλαμάρι, την ντομάτα και το σπανάκι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, την παρμεζάνα, τα βότανα και τα μύδια και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος βάζουμε τις γαρίδες και τα χτένια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Για τις γαρίδες και τα χτένια
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε στο λάδι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα χτένια και αφού τα σοτάρουμε τα. κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
ΥΛΙΚΑ
Για το γιουβέτσι
400 γρ. κριθαράκι
50 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
150 γρ. κρασί λευκό
1,5 κιλό ζωμός κοτόπουλο
100 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
100 γρ. σάλτσα ντομάτα
200 γρ. σπανάκι, κομμένο ζουλιέν
λίγο χυμό λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμόνι
100 γρ. βούτυρο
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
10 γρ. εστραγκόν, ψιλοκομμένο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
16 μύδια αχνισμένα, χωρίς κέλυφος
Αλάτι
Για τις γαρίδες και τα χτένια
8 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
8 χτένια
25 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι
WHO IS WHO
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr