Made in Greece: Σπύρος Μενεγάτος - Ρεστοράν Νεράϊ στα Top 10 Νέας Υόρκης καλεί Έλληνες καλλιτέχνες να δείξουν την δουλειά τους

Θυμάμαι για παράδειγμα τον εαυτό μου όταν ήμουν ακόμα παιδί- στα μέσα της δεκαετίας του '90- στο χωριό μου στην Κεφαλονιά να με στέλνουν από το ένα μαγαζί στο άλλο για να τους ειδοποιήσω κάθε φορά που ερχόταν η εφορία για να κάνει έλεγχο. 

Μάλιστα, επειδή κάποιοι μαγαζάτορες δεν μιλούσαν με κάποιους άλλους, μου έλεγαν κάθε φορά "πήγαινε ειδοποίησε τον τάδε ότι έρχεται η εφορία για έλεγχο" αλλά όχι τον δείνα με τον όποιον ήταν τσακωμένοι.

Ο Σπύρος Μεναγάτος είναι από την Κεφαλονιά- και μέσα στην καταιγίδα της κρίσης αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Εδώ και δύο χρόνια, στο κέντρο του Μανχάταν, έχει ανοίξει το εστιατόριο «Nεράι» με πρωτοποριακή ελληνική κουζίνα, το οποίο είναι ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή της Νέας Υόρκης. Πριν από λίγα χρόνια ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που έβγαζαν χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα, αφού δούλευε στην Wall Street και σε ιδιωτικά Hedge Funds. Όμως  μια μέρα, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η κρίση, τα παράτησε όλα για να  δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Ο επόμενος στόχος του Σπύρου Μενεγάτου είναι να προβάλλει την Ελλάδα καλώντας νέους Έλληνες καλλιτέχνες ή φωτογράφους που θα ήθελαν να εκθέσουν τα έργα τους στο εστιατόριό του, όπου υπάρχει ειδικός διαμορφωμένος  χώρος. Έτσι θα μπορούν να  πουλούν τα έργα τους σε πλούσιους Αμερικανούς πελάτες και στον πιο ακριβό δρόμο του Μανχάταν θα υπάρχει μια άλλη πλευρά, της σύγχρονης Ελλάδας που μπορεί ακόμα να εμπνέει και να δημιουργεί.

Η κρίση στην Ελλάδα θεωρείς ότι είναι τεχνητό δημιούργημα ή αποτέλεσμα κακών πολιτικών επιλογών;
Αυτό που περνάει σήμερα η Ελλάδα ήταν ως ένα βαθμό προδιαγεγραμμένο. Πριν από δεκαπέντε χρόνια η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη τελείως απροετοίμαστη, χωρίς να παράγει. Κι όταν μια χώρα δεν παράγει, είναι νόμος στην οικονομία ότι τα λεφτά δεν θα μείνουν στην χώρα αυτή αλλά θα φύγουν. Όπως ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να πλήττεται σήμερα βάναυσα εντός του ευρώ, τόσο από κρίση ρευστότητας όσο φυσικά και ανταγωνιστικότητας. Θα είχε νόημα για την Ελλάδα να είχε μπει στο ευρώ μόνο εάν είχε μια οργανωμένη παραγωγική βάση. Προφανώς, η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαρύνει και τις μέχρι σήμερα πολιτικές ηγεσίες του τόπου που σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα κατασκεύασαν μια τεχνητή ευημερία, δανειζόμενες διαρκώς χρήματα χωρίς να έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά καλούνται δυστυχώς να τα πληρώσουν σήμερα οι νέες γενιές και μάλιστα πολύ ακριβά.

Τι πιστεύεις  για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας ; 
Ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει κάποιος για το αν πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ ή όχι, το πιο σημαντικό και το μεγαλύτερο δυστύχημα αυτή τη στιγμή που συμβαίνει στην χώρα μας είναι ότι οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να έχουν ζωή με αξιοπρέπεια όπου τα προσόντα τους θα εκτιμώνται για να βρουν δουλειά και να εξελιχθούν. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πληγή της κρίσης, που όμως έχει να κάνει ως έναν βαθμό και με τη νοοτροπία που κουβαλάμε ως λαός,  ότι δηλαδή δεν θέλω να βλέπω τον δίπλα μου να πετυχαίνει, με αποτέλεσμα να συντηρείται παντού αυτό το σύστημα της μετριότητας. Αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή στους ανθρώπους της γενιάς μας, του σημερινούς τριαντάρηδες, αυτή θα ήταν να μην φοβούνται να ρισκάρουν στη ζωή τους γιατί πολλές φορές ακόμα κι αν αποτυγχάνει κάποιος, μέσα από τις αποτυχίες δημιουργούνται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για την επιτυχία.

Τι τίτλο θα έδινες στην εποχή που ζούμε στην Ελλάδα και γιατί; 
Ζούμε στην εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα συνολικό «reset» όπου όλα πρέπει να ξαναχτιστούν από την αρχή. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας-και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι- να κινητοποιηθούν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι είχε πει την γνωστή φράση «μην ρωτάς τι πρέπει να κάνει το κράτος για σένα αλλά εσύ για το κράτος». Δεν είναι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να «βάλει πλάτη» για να ξαναφτιάξουμε αυτήν την χώρα σε γερά θεμέλια. Για να συμβεί όμως αυτό οφείλει ο καθένας από εμάς που έστω έχει πέντε δεκάρες παραπάνω να είναι πρόθυμος να βοηθήσει αυτόν που δεν έχει τίποτα. Όλα περνούν μέσα από την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων μιας κοινωνίας και πρέπει πρωτίστως να ξαναβρούμε στην Ελλάδα αυτήν την μεταξύ μας αλληλεγγύη.

Πώς μια ιδέα γίνεται πράξη;
Με πίστη, επιμονή και αφοσίωση στην ιδέα σου και σκληρή δουλειά για να την κάνεις πραγματικότητα. Ο μόνος κανόνας στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να είναι πως όσο περισσότερα εμπόδια συναντάς, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει αυτό που θέλεις να κατακτήσεις. Το σημαντικότερο όλων επίσης είναι να υπάρχει ομάδα. Να λειτουργείς συλλογικά και να εμπνέεις τους ανθρώπους γύρω σου και να τους κανείς να πιστεύουν κι αυτοί σε αυτό που εσύ πιστεύεις. Η προσωπική δύναμη και επιτυχία του καθενός μας περνάει μέσα από την δύναμη και την επιτυχία της ομάδας. Αυτό είναι ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε κι ως ελληνική κοινωνία. Να σταματήσουμε δηλαδή στην Ελλάδα να θέλουμε να βγάλουμε ο ένας το μάτι το άλλου.

Ποιο  είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξέλιξη της ζωής μας;
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, τις ικανότητές σου και τις αντοχές σου. Αν δεν πιστέψεις εσύ πρώτα σε αυτά που μπορείς να πετύχεις, κανείς δεν θα σου χαριστεί για να πιστέψει στην αξία σου.

Η εμπειρία σου στα κλειστά σαλόνια της Wall Street τι σου έχει διδάξει;
Ότι τα λεφτά στην ζωή δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Και ότι σίγουρα η ευτυχία δεν μετριέται με το πόσο βαθιά τσέπη έχεις. Έχω δει πολλούς ανθρώπους που βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα, αλλά στην προσωπική τους ζωή- παρά τα πλούτη τους- είναι βαθιά δυστυχισμένοι.

Τι σκέψεις οδηγούν ένα άνθρωπο από την μια μέρα στην άλλη να αφήσει την δουλειά του χρηματιστή και να επενδύσει στο ποιοτικό ελληνικό φαγητό;  
Η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι καινούργιο από το μηδέν, που ταυτοχρόνως θα συμβολίζει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας. Και σίγουρα καμία απόφαση δεν είναι δύσκολη όταν ξέρεις τι θέλεις και τι είναι αυτό που θέλεις να κατακτήσεις. Μέσα από αυτό το μαγαζί αυτό που θέλω να αναδείξω δεν είναι η τυποποιημένη και ξεπερασμένη εικόνα της Ελλάδας του ’50 και του ’60. Τα χρόνια έχουν περάσει, οι δεκαετίες έχουν προχωρήσει, και η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, έχει εκμοντερνιστεί. Γι” αυτό και πριν μπω στον χώρο της εστίασης δημιουργώντας από το μηδέν αυτό το εστιατόριο, δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο που οι περισσότερες αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας ελληνικών εστιατορίων στο εξωτερικό έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς εκείνη την Ελλάδα πριν πενήντα χρόνια και όχι την σύγχρονη εκμοντερνισμένη και sophisticated Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να συμβολίζεις την Ελλάδα μέσα από… Κίονες ή φωτογραφίες από την Μύκονο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποτυπώνουν ή αποπνέουν την Ελλάδα, όπως η ποιότητα και η διαφορετικότητα στο φαγητό, μία ελιά ή ένα μαρμάρινο τραπέζι, ή ακόμα κι ένα γιασεμί.

Πώς θα σκεφτόσουν να βοηθήσεις τους νέους της Ελλάδας που νιώθουν ότι δεν τους δίνονται ευκαιρίες;
Μακάρι να περνούσαν από το χέρι μου να κάνω πολλά περισσότερα για να βοηθήσω. Αυτό όμως που αποφάσισα πρόσφατα να κάνω είναι να δώσω την ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες της Ελλάδας της κρίσης να κάνουν το άνοιγμά τους στο εξωτερικό και ειδικότερα στην αγορά της Νέας Υόρκης, έχοντας έναν χώρο όπου μπορούν να εκθέσουν τα έργα τους και – γιατί όχι;- ακόμα και να τα πουλήσουν. Στο «Νεράι» διαμορφώνουμε έναν χώρο όπου αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες που το επιθυμούν θα μπορούν να φέρνουν και να εκθέτουν τα έργα τους. Τους δίνουμε έτσι μία προοπτική που δεν θα την είχαν ή θα ήταν πολύ δύσκολο να την δημιουργήσουν σε μία αγορά όπως αυτή του Μανχάταν, όπου ένας καλλιτέχνης από το εξωτερικό πολύ δύσκολα μπορεί να βρει έναν χώρο να επικοινωνήσει τα έργα του με τον κόσμο χωρίς να πληρώσει. Αυτό λοιπόν σκοπεύω να το παρέχω δωρεάν στους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας, με σκοπό και πάλι να δείξουμε στους ξένους τις διαφορετικές οπτικές μίας Ελλάδας που είναι σύγχρονη, που αλλάζει και που συνεχίζει να εμπνέει παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει.

Τι εκτιμάς στους ανθρώπους και τι σε εξοργίζει;
Εκτιμώ απεριόριστα την εργατικότητα και τον αγώνα που μπορεί να δίνει κάποιος για να βγάλει τα προς το ζην. Με εξοργίζει επίσης απεριόριστα η το ψέμα με το οποίο ως επί το πλείστον προσπαθεί να κρύψει κάποιος την τεμπελιά ή την ιδιοτέλειά του.

 Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος;
Τους μεγαλύτερους φόβους μου για πολλά πράγματα στη ζωή τους έχω μετατρέψει σε ελπίδες για τα αντίθετα. Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες μου είναι σε όλο το υπόλοιπο της ζωής μου να συνεχίσω να απολαμβάνω την οικογενειακή ευτυχία που είναι το σημαντικότερο κομμάτι για την προσωπική μου υπόσταση.

Ευτυχία τι θα πει για σένα;
Να συνεχίσω να κάνω κοινά όνειρα με τους ανθρώπους που αγαπώ, αλλά και να βλέπω και τους ανθρώπους γύρω μου να είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Το ωραιότερο ταξίδι σου;
Έχω κάνει πολλά ταξίδια στην ζωή μου. Τα ωραιότερα και τα πλέον αξέχαστα έρχονται πάντα από το χωριό μου στην Κεφαλονιά, την Άσσο και τους ανθρώπους της.

Όταν σκέφτεσαι την  Κεφαλονιά τι εικόνες έρχονται στο μυαλό σου;
Αμμουδιά, θάλασσα, βράχια, ήλιος, γαλάζιος ουρανός. Και φυσικά η «Κεφαλλονίτικη τρέλα» που έχουμε εμείς οι Κεφαλλονίτες, η οποία όμως ως επί το πλείστον είναι αυτή που τροφοδοτεί την δημιουργικότητα μας.

Εξαιτίας της κρίσης έχεις δεχθεί σχόλια όταν ακούνε ότι είσαι Έλληνας;
Το πρώτο πράγμα που λένε για τους Έλληνες είναι ότι είναι ένας λαός που δεν πληρώνει τους φόρους του. Και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς, πράγματι μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης ελάχιστοι ήταν οι με συνέπεια φορολογούμενοι και ακόμα λιγότεροι αυτοί που έπαιρναν στα σοβαρά τις φορολογικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Θυμάμαι για παράδειγμα τον εαυτό μου όταν ήμουν ακόμα παιδί- στα μέσα της δεκαετίας του ’90- στο χωριό μου στην Κεφαλονιά να με στέλνουν από το ένα μαγαζί στο άλλο για να τους ειδοποιήσω κάθε φορά που ερχόταν η εφορία για να κάνει έλεγχο. Μάλιστα, επειδή κάποιοι μαγαζάτορες δεν μιλούσαν με κάποιους άλλους, μου έλεγαν κάθε φορά «πήγαινε ειδοποίησε τον τάδε ότι έρχεται η εφορία για έλεγχο» αλλά όχι τον δείνα με τον όποιον ήταν τσακωμένοι. Εγώ φυσικά ως παιδί έτρεχα και τους ειδοποιούσα όλους και για αντάλλαγμα με κερνούσαν μετά δυο μπίρες. Και μάλιστα όλα αυτά στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Δεν έχουν άδικο, λοιπόν, να θεωρούν στο εξωτερικό ότι έχουμε κι εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας την ευθύνη για το ότι το ελληνικό κράτος έχει σήμερα χρεοκοπήσει, από την στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν ήμασταν μέχρι πρόσφατα συνεπείς απέναντί του. Πάντως, ειδικά οι Αμερικανοί που έρχονται στο μαγαζί μου θέλοντας να απολαύσουν σύγχρονες ελληνικές συνταγές, εκδηλώνουν συχνά την φιλία και την συμπαράστασή τους προς το λαό μας.

 Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;
Μία προσωπική γωνιά του σπιτιού την οποία χρησιμοποιώ μόνο για διάβασμα και αυτοσυγκέντρωση.

Τι όνειρα κάνεις;
Να μεγαλώνω μαζί με την δική μου οικογένεια.

http://nerainyc.com/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr