Με Κουτσούμπα και Τσίπρα η πρεμιέρα στο Badminton για το μιούζικαλ «Ποιος τη ζωή μου» - Η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη με τον Άρη Λεμπεσόπουλο ως Μίκη και τον Βαλτινό στο ρόλο του πατέρα του
«Ποιος τη ζωή μου…» τραγουδά ο θίασος στο τέλος της παράστασης που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και έχει για τίτλο το ίδιο το τραγούδι…. Το γεμάτο Badminton χειροκροτούσε ρυθμικά. Ετσι έπεσε η αυλαία της επίσημης πρεμιέρας που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου.
«Ποιος τη ζωή μου…» τραγουδά ο θίασος στο τέλος της παράστασης που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και έχει για τίτλο το ίδιο το τραγούδι…. Το γεμάτο Badminton χειροκροτούσε ρυθμικά. Ετσι έπεσε η αυλαία της επίσημης πρεμιέρας που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης, 14 Μαΐου. Χωρίς την παρουσία του συνθέτη, όπως γράφει το tovima.gr, ο οποίος ωστόσο συμμετείχε στη δημιουργία αυτής της παραγωγής, με πληροφορίες, συνεντεύξεις, υλικό και τη θετική του διάθεση.
Εστιασμένο στην οικογένεια και τις στενές σχέσεις που είχαν μεταξύ τους, το μουσικό θέαμα ξεκινά από το 1922, τη χρονιά της Καταστροφής της Σμύρνης. Τότε είναι που η οικογένεια Θεοδωράκη φεύγει για τη Χίο _τρία χρόνια μετά θα γεννηθεί ο Μιχαήλ Θεοδωράκης, ο Μίκης… Η ροή του έργου ακολουθεί κυρίως τις μεταθέσεις του πατέρα Γιώργου Θεοδωράκη, στέκεται στον πόνο της μάνας για τον ξεριζωμό από την πατρίδα, στους ρόλους ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Φιλαρέτη Κομνηνού, καθώς προσπαθεί να αποτυπώσει τον χαρακτήρα του νεαρού Μίκη, προτού γεννηθεί ο αγαπημένος του αδελφός, Γιάννης Θεοδωράκης, του οποίου επίσης παρακολουθούμε, αργότερα, την πορεία του _τον ερμηνεύει ο Χρήστος Πλαΐνης.
Ο Αρης Λεμπεσόπουλος στον ρόλο του Θεοδωράκη ερμηνεύει ουσιαστικά τον έσω κόσμο του συνθέτη, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, τα όνειρά και τις ιδέες του. Δεν τον μιμείται ούτε επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο. Στιγμές - στιγμές κοιτά από απόσταση τον εαυτό του, σαν κριτής και κρινόμενος. Στο πρώτο μέρος της παράστασης άλλωστε παρακολουθεί τον νεαρό Μίκη να εκφράζει τη βαθιά του αγάπη στη μουσική και τη βούλησή του να κάνει βιολί και πιάνο…
Με τα τραγούδια να μπαίνουν και να βγαίνουν στο πρώτο μέρος _εν αντιθέσει με το δεύτερο, όπου το μουσικό κομμάτι είναι πιο ισχυρό, η παράσταση παίζει ανάμεσα στις λέξεις και τους ήχους. Η σχεδόν άδεια σκηνή ντύνεται με νότες και τα λίγα αντικείμενα ταυτοποιούν χώρους και τόπους. Από τη μια η αγάπη των γονιών και η πίστη τους στο ταλέντο του Μίκη, οι μεταθέσεις, το Παρίσι, οι συναντήσεις, και από την άλλη οι νέες ιδέες, η φυλακή, η εξορία, οι ταλαιπωρίες, η χούντα, δένουν σε μια ενιαία παράσταση που ούτε αυτόνομα βιογραφική είναι ούτε μόνον μουσική.
Από τα αδύναμα σημεία του «Ποιος τη ζωή μου…» οι «συναντήσεις» του Μίκη Θεοδωράκη με τους μεγάλους της Ποίησης _Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, καθώς και απουσία τραγουδιών όπως «Ένα το χελιδόνι» και «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ», ως ενδεικτική αναφορά καθώς και τα «Τραγούδια του Αγώνα»… Αδύναμες και ορισμένες χορογραφίες, αλλά πάνω απ' ολα η μεγάλη διάρκεια (3 ώρες και 20 λεπτά).
Από τα ατού της παράστασης, πέραν του βασικού καστ, η ζωντανή ορχήστρα και η φωνή του Κώστα Μακεδόνα, της Γιώτας Νέγκα και του Κώστα Θωμαΐδη, μαζί τους και η Αννα Λινάρδου.
Πάνω απ΄όλα όμως στην παράσταση λειτουργεί ο ίδιος Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης και ο επαναστάτης. Ολοι κι όλα συγκινούν, ακουμπούν στο θυμικό, κάνουν το κοινό να δακρύσει, να χτυπήσει ρυθμικά τα χέρια, να χειροκροτήσει, να σιγοτραγουδήσει… Από τις στιγμές που σκηνή και πλατεία έγιναν ένα ήταν όταν ακούστηκε ο στίχος «αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας....»
Στις πρώτες σειρές του Badminton χειροκρότησαν το «Ποιος τη ζωή μου….» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μαζί με τη σύζυγό του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουσούμπας, καθώς και, μεταξύ άλλων από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μηλιός και ο Γιώργος Σταθάκης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Ηταν εκεί ο Γιώργος Νταλάρας και η Αννα Νταλάρα, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κούνδουρος καθώς και πολλοί ακόμα ηθοποιοί και τραγουδιστές.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ποτήρι κρασί και λίγους μεζέδες στον χώρο του Badminton όπου οι πρωταγωνιστές της βραδιά δέχθηκαν τα μπράβο του κοινού….
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μουσική Μίκης Θεοδωράκης, σενάριο - σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης, σκηνικό Γιώργος Πάτσας, κοστούμια Παναγιώτα Κοκοτού, χορογραφίες Αποστολία Παπαδαμάκη, ενορχηστρώσεις Γιάννης Παπαζαχαράκης, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού _Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης και είκοσι ακόμα ηθοποιοί & χορευτές. Τραγουδούν Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου. Τη ζωντανή ορχήστρα διευθύνει
Στο θεάτρο Badminton, ως τις 2 Ιουνίου, στις 20.45.
*Η παράσταση θα περιοδεύσει τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αναμένεται να δοθεί, μέσα στον Ιούνιο και μία ειδική στη Μακρόνησο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr