Τσακαλώτος: "Αισιοδοξία για συμφωνία σύντομα - Ανοίγει νέος νυχτερινός κύκλος διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.
Στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι επικεφαλής των θεσμών συνεχίζονται για απόψε οι διαπραγματεύσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και όπου μεταφέρθηκαν οι αποφάσεις για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Η συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών διεκόπη νωρίτερα το απόγευμα για να μεταβούν οι υπουργοί στο ΚΥΣΟΙΠ η συνεδρίαση του οποίου είχε προφανή στόχο να δώσει κατευθύνσεις στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Τα ανοιχτά θέματα σύμφωνα με πληροφορίες είναι το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».
Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν τον στόχο».
Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».
Νωρίτερα, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος μεταξύ 2,1 και 2,3%, ενώ οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα. Αυτό προκύπτει απο τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και των επικεφαλής των δανειστών συνεχίζονται, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας ή το πολύ το πρωΐ της Τρίτης.
Παράλληλα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ψηφιστούν άμεσα. Αντιθέτως, οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για τον Οκτώβριο και τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως φαίνεται, το πότε ακριβώς θα προωθηθούν.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής νέας μαραθώνιας συζήτησης μεταξύ των υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών (ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας), η διαπραγμάτευση κινείται πλέον στο επίπεδο της «γραμμή – γραμμή» εξέτασης του τελικού κειμένου. Κάτι που υποδεικνύει το βαθμό προόδου και τις ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται απο το πρωί της Δευτέρας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κλείσει σήμερα ή το πολύ μέχρι το πρωί της Τρίτης η συμφωνία, ώστε να προωθηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο άμεσα για να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει δύο άρθρα. Το ένα θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δις ευρώ. Το δεύτερο άρθρο θα αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να ανέλθει στα 25 δις ευρώ.
Δεδομένου του ύψους της πρώτης δόσης που ζητά η κυβέρνηση (σχεδόν το 50% του συνόλου του νέου τριετούς δανείου), τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι «πολλά», όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Χθες, από τη συζήτηση προέκυπταν διαφορές στα εξής σημεία:
- Κόκκινα δάνεια: Η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα αναλαμβάνει μέρος των κόκκινων δανείων και να μην πωλούνται αυτά από τις τράπεζες σε διάφορα funds.
- Εργασιακά: Οι δανειστές ζητούνε ο χρόνος της μετενέργειας να πάει στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.
- Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Στο ζήτημα αυτό παραμένει διαφορά για τη διαχείριση των εσόδων του ταμείου.
Ωστόσο, σύγκλιση διαπιστώθηκε στο θέμα των αλλαγών της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η αύξηση του επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για οφειλές άνω των 5000 ευρώ, ενώ για οφειλές κάτω των 5000 ευρώ θα παραμείνει μηδενικό το επιτόκιο εφόσον:
- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα
- Εχει περιουσία χαμηλότερη των 150.000 ευρώ
- Το χρέος του όταν εισήλθε στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Πάντως, οι δανειστές ζητούν οι οφειλέτες να χάνουν την ρύθμιση αν δεν ικανοποιούν τα χρέη τους. Σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, προς το παρόν αναμένεται να προχωρήσει η τμηματική αύξηση του πετρελαίου των αγροτών, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2015 που θα εφαρμοστεί το 50% της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιβληθεί από 1η Οκτωβρίου του 2016.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr