Τι έγραφε Υδραίος δημοσιογράφος για το "Γειτονικόν" το εστιατόριο του φόνου & τον άτυχο Μανώλη Οικονόμου
Πόσο κρίμα για το αγαπημένο ζευγάρι η τραγωδία της ληστείας & τελικά του θανάτου του Μανώλη Οικονόμου που μαγείρευε στο Γειτονικόν όπως διαβάζουμε σε ένα ωραίο άρθρο του Άγγελου Ρέντουλα στον Γαστρονόμο της Καθημερινής το 2011 .
Η Χριστίνα μαγειρεύει, ο Μανώλης ψήνει και εμείς απολαμβάνουμε τα θαυμάσια φαγητά τους σε καλές τιμές.
Η θέση Μια ποδαλιά δρόμος από το λιμάνι, κρυμμένο σε ένα στενό στα ενδότερα, το Γειτονικόν δεν πουλά θέα θάλασσα -ευτυχώς- μόνο φαγητό καλό. Ρωτήστε τους ντόπιους πού βρίσκεται. Αν δεν καταλάβουν με τη μία τι αναζητάτε, πείτε τους για την ταβέρνα της Χριστίνας.
Η ατμόσφαιρα Ταβέρνα με τα όλα της το Γειτονικόν, χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά (φωτογραφίες, ζωγραφιές, παλιά αντικείμενα, αρμαθιές με μυρωδικά, καλάθια, κανάτια, μουσικά όργανα και τα τοιαύτα) που χρησιμοποιούν οι νεοταβέρνες του συρμού για εφέ νοσταλγικό, όμως εδώ το αίσθημα είναι αυθεντικό και το αποτέλεσμα γουστόζικο, γλυκό. Θα δείτε να συχνάζουν Υδραίοι, ντόπιοι και επαναπατριζόμενοι του θέρους, φιλυδραίοι και πολλοί επισκέπτες του νησιού. Δεν αποκλείεται στο διπλανό τραπέζι να κάθονται επώνυμοι της αθηναϊκής κοινωνίας, από επιχειρηματίες και δικηγόρους μέχρι μεγαλογιατρούς και δημοσιογράφους. Είναι κοινό μυστικό: το φαγητό είναι καλό και οι τιμές λογικές. Τώρα το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται στην ταράτσα με την πέργκολα, όπου η παραμονή είναι πιο υποφερτή το βράδυ.
Το φαγητό Λοιπόν, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ από τους συμπατριώτες μου (Υδραίος γαρ), εδώ θα φάτε ίσως καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στην Ύδρα. Απλή, λαϊκή μαγειρική που τιμά τις εποχές και τα προϊόντα τους, φρε-σκό-τα-τα ψάρια και θαλασσινά, κρέατα εκλεκτά. Στις κατσαρόλες και στα τηγάνια δίνει το πρόσταγμα η Χριστίνα, ενώ ο σύζυγός της Μανώλης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει κάνει μάγειρας σε καράβια, είναι αυτός που θα ευθύνεται τόσο για την πραγματικά καλοψημένη μπριζόλα σας όσο και για τις ζουμερές ψαρούκλες. Αλησμόνητα μου έχουν μείνει κάτι ωραία μελιτζανοφαγητά της Χριστίνας, πάντα καλοί οι κολοκυθοκεφτέδες της, οι μοσχοκεφτέδες της, τα μπιφτέκια της, το μοσχάρι καπαμά. Ωραία και τα λαδερά της, η φάβα της, τα τηγανητά θερινά λαχανικά και οι διάφοροι μεζέδες. Σε γενικές γραμμές μαγειρεύει εποχικά και μάλιστα πρέπει να σας εκμυστηρευτώ πως την έχω πετύχει πέρυσι το καλοκαίρι να διαλέγει μία-μία τις ντομάτες σε κοντινό μανάβικο. Αν σας πέσει το λαχείο κι έχει ντόπιο καλαμάρι, μην κάνετε το λάθος να το προσπεράσετε. Θα μακαρίσετε την τύχη σας για τη νοστιμιά του (είναι στ΄ αλήθεια ξεχωριστό) και για το καλό του ψήσιμο.
Ο λογαριασμός Δύσκολα θα πληρώσετε πάνω από 15 ευρώ το άτομο. Το λογαριασμό θα ανεβάσει η παραγγελία φρέσκου ψαριού.
Η κάβα Χύμα κρασί (ανεκτό), μπίρες και αναψυκτικά. Απλά πράγματα.
Επιπλέον πληροφορίες Τις παραγγελίες παίρνει συνήθως η ίδια η Χριστίνα, η οποία είναι η προσωποποίηση της ευγένειας και της ηρεμίας. Το σέρβις πρόθυμο κι ευγενικό, κομμάτι αργό ή μάλλον υπερφορτωμένο όταν το μαγαζί είναι φίσκα. Τις γιορτινές μέρες μην το επισκεφθείτε αν δεν τηλεφωνήσετε εγκαίρως για να κρατήσετε τραπέζι. Ανοιχτό καθημερινά από τέλη Φλεβάρη μέχρι τέλη Νοέμβρη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr