Reuters: Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Ο νικητής πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Αυτή είναι η ανάλυση στην οποία προχωράει το πρακτορείο Reuters για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Θεωρεί πως η μάχη θα είναι «κλειστή» και τελικά αβέβαιο. «Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς ο νικητής θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το σχετικό άρθρο.
Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι ελάχιστα μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά τα γκάλοπ. Κάτι που μένει να αποδειχθεί από τα επίσημα αποτελέσματα. Ωστόσο, το πλέον σίγουρο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να προσεγγίσει το 38% που χρειάζεται για να αγγίξει την αυτοδυναμία μέσα στο κοινοβούλιο.
Ο Τσίπρας, τις τελευταίες ημέρες, αποδύθηκε σε έναν αγώνα να πείσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δυσαρεστημένοι να μην απόσχουν από τις εκλογές. Κάτι που επανέλαβε σε όλους τους τόνους και στην τελευταία ομιλία του στην Αθήνα.
Από την μεριά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για ψεύτικες υποσχέσεις και ότι έγινε ο καταστροφέας της Ελλάδας. «Στόχος μας είναι να μην μας δώσουν άλλα δάνεια οι ευρωπαϊκές χώρες και επιτέλους να φύγουμε από την κρίση», τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη σαββατιάτικη Bild.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (την Παρασκευή) δείχνουν πως πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήμα και ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα, συνεχίζει το άρθρο του Reuters, έχουν δεσμευτεί ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου, αν και δίνουν διαφορετική έμφαση στα διάφορα θέματα όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις και το μεταναστευτικό.
Το Reuters καταγράφει και έναν σημαντικό κίνδυνο που θάλλει σε αυτές τις εκλογές και έχει να κάνει με την πρόθεση κάποιων θυμωμένων ψηφοφόρων να κινηθούν στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Οι μεν προς τη Χρυσή Αυγή και οι δε προς το ΚΚΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, νιώθει ήδη αποξενωμένη από την πολιτική κατάσταση καθώς καλείται να ψηφίσει για τρίτη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο χρόνο.
Στην Κω, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας μιλώντας στο Reuters είπε πως οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και εφησυχασμένοι. Μάλιστα, σημείωσε πως αυτή τη φορά κανένας πολιτικός δεν πήγε να τους επισκεφθεί. «Νομίζω ότι φοβήθηκαν να έρθουν», λέει ένας άλλος κάτοικος του νησιού, «οι άνθρωποι εδώ είναι θυμωμένοι. Πλέον, δεν έχουν τίποτα να μας πουν».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr