Όσο μπούκο με λαχταριστά κότσια στη γάστρα με μελωμένες χυλοπίτες από την Ντίνα Νικολάου
Τα μελωμένα, λαχταριστά μοσχαρίσια κότσια έχουν μεγάλο μέγεθος και συνήθως το καθένα αρκεί για περισσότερες από μία μερίδες. Ετσι, με 4 μεγάλα χορταίνουν άνετα 4 - 6 άτομα, ιδιαίτερα αν υπάρχει και ένα χορταστικό συνοδευτικό όπως εδώ οι χυλοπίτες.
Υλικά:
Για 4 - 6 μερίδες
¾ φλιτζανιού (150 ml) ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φέτες μοσχαρίσιο κότσι με το κόκαλο, πάχους 4 - 5 εκ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας κότσια για οσομπούκο, ώστε να σας τα κόψει στο κατάλληλο πάχος. Θα βρείτε και έτοιμα κότσια, σε συσκευασίες των 4 τεμαχίων, στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 φλιτζάνια (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
500 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτα
1 συσκευασία ζωμός Μυρωδικών
4 - 5 κόκκοι μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση:
Ζεσταίνω 50 ml από το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλευρώνω τα κότσια, τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα σε μονής τρώση και τα σοτάρω για 2 - 3 λεπτά, χωρίς να επιχειρήσω να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα. Τα γυρίζω προσεκτικά και τα σοτάρω για άλλα 2 - 3 λεπτά. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο. Μεταφέρω τα κότσια σε μια ευρύχωρη γάστρα και την αφήνω κατά μέρος.
Ρίχνω στην κατσαρόλα άλλα 50 ml ελαιόλαδο, μετριάζω τη φωτιά και σοτάρω μαζί τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω και το σκόρδο και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω την σπιτική ντομάτα και το ζωμό μυρωδικών. Ανακατεύω και προσθέτω 200 ml ζεστό νερό. Το αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις, ανακατεύω και αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Ρίχνω στη γάστρα τη σάλτσα των λαχανικών, τη δάφνη και το μπαχάρι, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω και κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της. Αν εσείς δεν έχετε γάστρα μην ανησυχείτε! Αρκεί ένα μεγάλο αλλά βαθύ ταψί που θα το καλύψετε σφικτά πρώτα με δύο φύλλα λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας στα κότσια να μαλακώσει, να μελώσει. Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει μαλακώσει το ψήνω για λίγο ακόμα.
Ξεσκεπάζω τη γάστρα, προσθέτω τις χυλοπίτες και τις σπρώχνω με μια κουτάλα ανάμεσα στα κότσια. Αν χρειαστεί, ρίχνω λίγο ακόμα ζεστό νερό. Προσθέτω και τον μαϊντανό και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι οι χυλοπίτες να γίνουν, να πιουν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με μια μελωμένη σαλτσούλα.
Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζω με το τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρω.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr