Γιατί η Δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου έκλεισε το Δημαρχείο; Τι είχε πει στο eirinika;
Την απόφαση να κλείσει το δημαρχείο της Γαύδου, επικαλούμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζητώντας από την πολιτεία να πάρει θέση για την επίλυσή τους, πήρε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου.
Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του δήμου, η δήμαρχος αναφέρει:
«Η δήμαρχος Γαύδου οφείλοντας να προστατέψει την ψυχική υγεία των υπαλλήλων του δήμου, αλλά και να υπερασπιστεί τη σωστή λειτουργία του δήμου, ενημερώνοντας τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κλείνει το δημαρχείο μέχρι να πάρει θέση το Υπουργείο και να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του Δήμου».
Η απόφαση της δημάρχου Γαύδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που, ασκώντας δριμεία κριτική χαρακτηρίζει αναίτιο το κλείσιμο του δημαρχείου.
«Τι εννοεί η κα δήμαρχος και για ποια λειτουργία του δήμου αναφέρεται; Η διαφάνεια και η ενημέρωση που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κακή λειτουργία του δήμου και ενοχλεί τη μονίμως απούσα από το νησί δήμαρχο;» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η αντιπολίτευση.
Η Ευαγγελία (Γκέλυ) Καλλίνικου, ακτιβίστρια, κεραμοποιός και μόνιμη κάτοικος του νησιού μόλις από το 2006, είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Γαύδου. Η κα Καλλινίκου αναδείχθηκε Δήμαρχος Γαύδου με 5 ψήφους διαφορά από την αντίπαλό της, Σοφία Τσιριντάνη. Συγκεκριμένα, η Γκέλυ Καλλινίκου έλαβε 71 ψήψους και με ποσοστό 51,82% κέρδισε το δήμο από τον α' κιόλας γύρο.
Το eirinika.gr, είχε επικονωνήσει τότε με τη νέα δήμαρχο του νησιού ρωτώντας τη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μικρό αλλά ιστορικό νησί της Γαύδου και τις πρώτες της κινήσεις ως δήμαρχος
Χάρης Αποστολόπουλος: Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε για τη Γαύδο; Τι ανάγκες υπάρχουν και πώς μπορείτε να γίνετε ως νησί, ένας πιο δημοφιλής προορισμός τουριστικά;
ΓΚ: Να σας πω την αλήθεια, ο τουρισμός για εμάς βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα γιατί η Γαύδος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Παράλληλα, μια τέτοιου είδους ανάπτυξη, ίσως να ερχόταν σε κόντρα με τη φύση, η οποία για εμάς είναι ναός. Το νησί είναι παρθένο και φυσικό και έχουμε την υποχρέωση να το υποστηρίξουμε όσο γίνεται.
Από κει και πέρα, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει το νησί να αποκτά τις υποδομές για να μπορεί να δεχθεί κάποιους τουρίστες αλλά και να αναπτυχθεί όσο γίνεται στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε κτηνοτροφία η οποία στην παρούσα φάση, είναι όπως ήταν πριν την Κατοχή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου γεωργική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όλα τα προϊόντα και τα αγαθά να τα εφοδιαζόμαστε από την Κρήτη. Καθημερινά όπως καταλαβαίνετε, η τοπική κοινωνία αποδυναμώνεται. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να αποκτήσουμε κάποια αυτάρκεια στα απαραίτητα.
Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, με κυριότερο αυτό του τομέα υγείας. Καθώς από τότε που «κόπηκαν» τα κίνητρα για τους γιατρούς της επαρχίας, όπως το επίδομα άγονης περιοχής, το αγροτικό ιατρείο μας είναι άδειο και είμαστε χωρίς γιατρό εδώ και 2 χρόνια! Επιπρόσθετα, έχουμε πρόβλημα με την ύδρευση, η οποία όμως έχει δρομολογηθεί και ευελπιστώ πως μέχρι το 2015 θα έχει δοθεί λύση. Για πρώτη φορά θα διαχωριστεί και από την άρδευση, ώστε να υπάρξει και μια ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.
Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί όσο γίνεται η Γαύδος και να υπάρχει μια ισορροπία φύσης, ανθρώπου, κατοίκων και τουριστών. Δεν θέλουμε να γίνει η Γαύδος μας, ένα νησί χωρίς ταυτότητα, όπως έχουν γίνει κάποια στο Β. Αιγαίο. Δεν είναι μονόδρομος ο τουρισμός για την ανάπτυξη πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, όχι μόνο για τα νησιά αλλά για όλη την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr