Απίστευτο φθινοπωρινό κέικ μήλο με φιστίκι Αιγίνης από τον Άκη Πετρετζίκη

Τι καλύτερο από ένα κέικ με μήλα; Το βγάζετε και σε ένα πιο επίσημο τραπέζι, το τρώτε και με το καφεδάκι σας!

Συστατικά
225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. μήλα φούτζι ώριμα
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
75 γρ. μέλι
230 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης ελαφρώς αλεσμένα και λίγα για το σερβίρισμα
Για την επικάλυψη

2 μήλα φούτζι καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
100 γρ ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. 
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα 350 γρ μήλα σε κύβους 1-2 εκ.
Στο μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το μέλι με τα αυγά και όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα το προσθέτουμε στο μείγμα με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Ρίχνουμε και τα μήλα μέσα.
Το μείγμα αυτό το ανακατεύουμε με το μείγμα των αυγών.
Ρίχνουμε και τα φυστίκια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.
Καλό είναι μετά τη μισή ώρα να ελέγξουμε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω οπότε το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 
Κατά τη διάρκεια που ψήνουμε το κέικ σοτάρουμε τα μήλα σε τηγάνι μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη.
Αν θέλουμε το μείγμα να μοιάζει πιο πολύ σε μαρμελάδα προσθέτουμε 2-3 κ.σ. νερό και κόβουμε τα μήλα σε κύβους καθώς τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Συνοδεύουμε το κέικ με τη μαρμελάδα μήλου και έξτρα φυστίκια…

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr