Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ένα γλυκό που θα ξετρελάνει τα παιδιά μας - Γκοφρέτες... made in home
Συστατικά
75 αλμυρά κρακεράκια (2Χ5)
250 γρ. βούτυρο
180 γρ. σκόνη μπισκότου τύπου digestive (χτυπημένα στο μπλέντερ)
220 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. γάλα
100 γρ. σκούρα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
65 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
160 γρ. φυστικοβούτυρο
170 γρ. σοκολάτα γάλακτος κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
100 γρ. σοκολάτα λευκή κουβερτούρα για διακόσμηση
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για αυτή τη συνταγή
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη σκόνη μπισκότου, την καστανή ζάχαρη, το γάλα και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ξεκινάμε και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την σκούρα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Αφήνουμε για 2 λεπτά και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. (Σε περίπτωση που το μείγμα βγάλει λάδια, μη φοβηθείτε, συνεχίστε την εκτέλεση της συνταγής, υπάρχει περίπτωση να παραβράσατε το μείγμα).
Σε ένα ταψάκι 20 Χ 25 εκ. στρώνουμε μια στρώση από τα κρακεράκια. Από πάνω ρίχνουμε το μισό από το ζεστό μείγμα με τη σοκολάτα και από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση από τα κρακεράκια.
Με προσοχή ρίχνουμε το άλλο μισό μείγμα με τη σοκολάτα και απλώνουμε με μια σπάτουλα.
Από πάνω κάνουμε μια τρίτη στρώση με τα υπόλοιπα κρακεράκια. Το φυστικοβούτυρο το λιώνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τη σοκολάτα γάλακτος ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Όταν λιώσει και γίνει ένα ωραίο μείγμα τότε το ρίχνουμε πάνω από την τελευταία στρώση από κράκερ. Λιώνουμε σε ένα μπολ τυλιγμένο με μεμβράνη, τη λευκή σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί). Την βάζουμε σε κορνέ.
Πάνω στην τελευταία στρώση του ταψιού, κάνουμε γραμμές με την λευκή σοκολάτα, παράλληλες με την μικρή πλευρά του ταψιού. Με ένα μαχαίρι τραβάμε κάθετες γραμμές ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο (ψαροκόκκαλο) πάνω στο γλυκό μας. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο όπου το αφήνουμε για πάνω από 4 ώρες μέχρι να κρυώσει για να μπορέσουμε έπειτα να το κόψουμε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr