Πεντανόστιμο κοτόπουλο σκορδάτο, «φασκιωμένο» από την σεφ Ντίνα Νικολάου
Μια πρωτότυπη πρόταση για ολόκληρο ψητό κοτόπουλο στο φούρνο. Αν στη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι η ζύμη μαυρίσει έντονα, αρκετά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, τη σκεπάζουμε για προστασία με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Υλικα
Για 4 - 6 μερίδες:
1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.300 γρ., κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό (ζητήστε από τον χασάπη σας να δέσει όσο σφικτά μπορεί τα πόδια του κοτόπουλου ή τα δένετε εσείς γερά με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα λεπτό σύρμα)
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 γρ. αλάτι, χοντρό
500 ml λευκό ξηρό κρασί
1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος ή φρέσκος βασιλικός (και αυτά θα τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και μανάβικα, σε ολόκληρα ματσάκια ή σε πακετάκια ή τα αγοράζετε από φυτώριο, σε γλαστράκια –αποφύγετε τα ξερά γιατί δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα)
10 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες και ξεφλουδισμένες
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη (θα τα βρείτε συσκευασμένα, στα ψυγεία πολλών μεγάλων σούπερ μάρκετ, καλά μανάβικα και, φυσικά, ολόκληρα γλαστράκια, στα φυτώρια –αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε 2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή ξερό θυμάρι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Στρώνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και προσθέτω το κρασί. Ανακατεύω καλά και μετά αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνω κατά μέρος.
Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα φυλλαράκια από το φρέσκο δυόσμο (ή το φρέσκο βασιλικό) και τις μισές σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες. Ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζω με το μείγμα μυρωδικών-σκόρδου.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη, επίπεδη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη που έφτιαξα σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξω το κοτόπουλο. Κόβω τα φυλλαράκια από το θυμάρι ή τη φρέσκια ρίγανη (ή βάζω τα ξερά) και τα ανακατεύω σε ένα μπολ με τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες. Πασπαλίζω το φύλλο με το μείγμα αυτό και βάζω στο κέντρο του φύλλου το κοτόπουλο, με τα πόδια προς τα κάτω.
Τυλίγω όλο το κοτόπουλο με το φύλλο και πιέζω τις άκρες του για να ενωθούν. Μεταφέρω το «φασκιωμένο» κοτόπουλο στο ταψί και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Το ψήνω για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και στο διάστημα αυτό να έχει ψηθεί και το κοτόπουλο.
Το βγάζω από το φούρνο και ανοίγω προσεκτικά τη ζύμη με ένα μαχαίρι. Το κοτόπουλο είναι ζουμερό, τρυφερό και πολύ μυρωδάτο. Το κόβω σε μερίδες και το σερβίρω.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr