Το άρθρο του Γ. Καρελιά: Ο Τσίπρας (πρόλαβε και) έγινε «εθνάρχης» ή ο Παπαγγελόπουλος δεν ξέρει το "μέτρον άριστον"

Ενας υπουργός έχει, ασφαλώς, δικαίωμα-ίσως και υποχρέωση-να θεωρεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό «εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας». Μια κοινοτοπία, άλλωστε, λέει. Μπορεί, επίσης, να θεωρεί «εγγύηση» και  έναν πρώην Πρωθυπουργό, αν τον έχει τόσο πολύ μέσα στην καρδιά του. Γούστα είναι αυτά.
 

 Όλα αυτά προκύπτουν από όσα λέει ο πρώην εισαγγελέας και νυν υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News. Οι «εγγυητές» είναι οι Προκόπης Παυλόπουλος, Αλέξης Τσίπρας και Κώστας Καραμανλής. Ετσι είναι, αν έτσι νομίζει.
 

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς  στο protagon.gr

Αυτό που ξενίζει, στην ίδια συνέντευξη, είναι η βεβαιότητα με την οποία ο υπουργός εντάσσει τον σημερινό Πρωθυπουργό στον κατάλογο των «εθναρχών». Όπως λέει, εθνάρχης του Κέντρου είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Και τώρα ήρθε η ώρα της Αριστεράς να αποκτήσει τον εθνάρχη της -εάν δεν τον απέκτησε ήδη- τον Αλέξη Τσίπρα. Το πόσο μεγάλος είναι το απέδειξε το τελευταίο διάστημα, κόντρα σε όλο το σύστημα».
 
Ενας υπουργός μπορεί να αποκαλεί «μεγάλο» τον Πρωθυπουργό, που τον διόρισε στη θέση αυτή. Προκαλεί, όμως, την κοινή πολιτική λογική η κατάταξη των τριών «εθναρχών» που επιχειρεί.
 
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διετέλεσε εφτά φορές Πρωθυπουργός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τέσσερις. Διακόνησαν την ελληνική πολιτική επί δεκαετίες. Εχουν αφήσει συγκεκριμένο έργο, το οποίο σήμερα αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί τους.

Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας πότε πρόλαβε να γίνει «εθνάρχης»; Εχει μόλις ένα χρόνο θητεία, στη διάρκεια της οποίας δεν πρόλαβε να παγιωθεί κάποιο σημαντικό μέτρο, που να μεγάλωσε την Ελλάδα ή να της άνοιξε προοπτικές για το μέλλον, όπως συνέβη με τον Βενιζέλο και τον Καραμανλή. Διαχειρίζεται μια κρίση και υπάρχουν -το λιγότερο- έντονες αμφισβητήσεις για το πού θα οδηγήσει η διαχείρισή της.

Ακόμη κι αν πήγε «κόντρα σε όλο το σύστημα», όπως λέει ο υπουργός, αυτός είναι επαρκής λόγος για να καταταγεί στους «εθνάρχες»; Ακόμα κι ένας ένθερμος θαυμαστής του δεν πρέπει να περιμένει μερικά χρόνια, να δει το έργο του και μετά να του απονείμει έναν  τόσο βαρύ «τίτλο»;
 
Αν ένας υπουργός θέλει να κολακέψει τον Πρωθυπουργό του μπορεί να βρει χίλιους τρόπους. Δεν χρειάζεται να καταφεύγει στις υπερβολές και στην αμετροέπεια.
 
Κι αν ο υπουργός Παπαγγελόπουλος δεν γνωρίζει το «μηδέν άγαν», δεν μπορεί να αγνοεί το «μέτρον άριστον».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr