Ο Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει στήθος πάπιας με λεβάντα και σάλτσα από ρόδι, κονιάκ και πορτοκάλι
Μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή συνταγή για να γοητεύσετε του καλεσμένους σας.
ΥΛΙΚΑ
Για την πάπια
5 γρ. μάραθος, ξερός, σπασμένος
20 γρ. αλάτι, χοντρό
2,5 γρ. κόλιανδρος ξερός, σπασμένος
2 γρ. σπόροι λεβάντας
500 γρ. στήθος πάπιας
5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
5 γρ. κονιάκ
5 γρ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
5 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
σάλτσα ρόδι
Για τη σάλτσα ρόδι
600 γρ. χυμό ρόδι
20 γρ. χυμό πορτοκάλι
20 γρ. κονιάκ
60 γρ. μέλι
300 γρ. ζωμό κοτόπουλο
φρέσκο θυμάρι
80 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό
150 γρ. ρόδι, σπόρους
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πάπια
Χτυπάμε στο μπλέντερ το μάραθο, το αλάτι, τον κόλιανδρο, τη λεβάντα, το ξύσμα, το κονιάκ, το θυμάρι και το πιπέρι και φτιάχνουμε μια πάστα. Αλείφουμε το στήθος πάπιας καλά, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, να μαριναριστεί.
Ξεπλένουμε με νερό και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έχει καθόλου υγρά. Τοποθετούμε την πάπια με το δέρμα προς τα κάτω σε ένα μεγάλο τηγάνι, που μπορεί να μπει στο φούρνο, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μέχρι το δέρμα να γίνει τραγανό και λεπτό, για περίπου 15 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε στο βαθμό της αρεσκείας μας. Για ένα στήθος περίπου 250 γρ. ψήνουμε για 5 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα ρόδι.
Για τη σάλτσα ρόδι
Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του ροδιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ και αποκτήσει σύσταση σάλτσας. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Σουρώνουμε, προσθέτουμε τους σπόρους ρόδι και σερβίρουμε μαζί με την πάπια.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr