Η ώρα της κρίσιμης κάλπης για τη Ν.Δ. - 400.000 ψηφοφόροι θα επιλέξουν συνέχεια με Μεϊμαράκη ή Μητσοτάκη για φρέσκια εικόνα;
Η αυριανή ψηφοφορία γυρίζει νέα σελίδα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Λίγες ώρες έμειναν πριν από μία κρίσιμη ψηφοφορία στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα καθορίσει τον χαρακτήρα της κεντροδεξιάς στη χώρα και τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο.Θα καταδείξει όμως και τις νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος. Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των κκ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται να δώσει τέλος, ή τουλάχιστον να γυρίσει νέα σελίδα, σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον μετρά ένα ολόκληρο έτος, από την ήττα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Οι δύο υποψήφιοι εκφράζουν διαφορετικές ιδέες και ερείσματα στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκη εμφανίζεται ως ο συνεχιστής της καραμανλικής παράδοσης. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκη προβάλλει ως ο φορέας νεωτερικών ιδεών για το κόμμα.
Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών αναπτύσσεται σε σειρά διλημμάτων που «οικοδομήθηκαν» από τα επιτελεία τους. Ο κ. Μεϊμαράκης δίνει μάχη να αποτινάξει από πάνω του την εικόνα του πολιτικού που απλώς θα διαχειριστεί μία διαμορφωμένη κατάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επιδιώκει να διασκεδάσει τις αποδιδόμενες αιχμές για τις οικονομικές του απόψεις και τη δυνατότητά του να απευθυνθεί σε πιο λαϊκά στρώματα του πληθυσμού. Η επικράτηση του κ. Μεϊμαράκη είναι, προφανώς, η κυρίαρχη επιλογή των καραμανλικών του κόμματος. Στη νίκη του κ. Μητσοτάκη επενδύουν όσοι βλέπουν με καλό μάτι την αποκαραμανλοποίηση της παράταξης που ίδρυσε πριν από 42 χρόνια, ως διάδοχο σχήμα της προδικτατορικής ΕΡΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος του Δεκεμβρίου έδωσε μία πρώτη εικόνα για τη δυναμική των υποψηφίων, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται «κλειστό». Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αναμένεται να καθοριστεί από σειρά παραμέτρων, και συγκεκριμένα:
• Από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, του πρώτου γύρου, που θα επιτύχουν οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, καθώς το ενδεχόμενο μεταξύ τους μετακινήσεων μεταβάλλει τα δεδομένα.
• Από τον βαθμό απορρόφησης των ψηφοφόρων που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή έναν εκ των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Πάντοτε με την επισήμανση ότι αποτελεί ζητούμενο ο βαθμός «συμμόρφωσης» των ψηφοφόρων στις «γραμμές» των στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς προσδοκά στους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, ενώ έχει την αμέριστη πολιτική και οργανωτική στήριξη του κ. Γεωργιάδη. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά βάσιμα να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σημαντικός αριθμός στελεχών που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα δηλώνουν την υποστήριξή τους.
• Από την ισορροπία των δύο υποψηφίων στο κρίσιμο από πολιτικής απόψεως λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και τις σχετικές επιδόσεις τους σε νομούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως οι αγροτικές και οι ημιαστικές περιοχές, όπου ο κ. Μεϊμαράκης κατέγραψε ισχυρό προβάδισμα.
Αγνωστος o χρόνος ανακοίνωσης
Με το ερώτημα εάν τα επίσημα αποτελέσματα θα εκδοθούν εγκαίρως ή θα απαιτηθούν ξανά κάποιες ημέρες αναμονής, ανοίγουν αύριο οι κάλπες (από τις 7 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα) για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ως προς τη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων, η μόνη βελτίωση που συμφωνήθηκε είναι αντί, περιοριστικά, των fax να λαμβάνονται υπ’ όψιν και email με φωτογραφημένο το πρωτόκολλο ψηφοφορίας από τις εφορευτικές επιτροπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προτάθηκε να δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο στη Συγγρού, όπου θα συλλέγονταν και τηλεφωνικώς τα αποτελέσματα. Αυτά θα καταγράφονταν και εφόσον συμφωνούσαν με αυτά που θα συλλέξουν με ίδιες δυνάμεις και οι δύο υποψήφιοι θα λογίζονταν ως οριστικά. Την πρόταση απέρριψε ο εκπρόσωπος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Αν. Γαϊτάνης, δηλώνοντας ότι η επίσημη καταγραφή θα πρέπει να γίνει μόνον μέσω fax ή email.
Το έτερο πρόβλημα που δοκίμασε, τις τελευταίες ημέρες, το κόμμα είναι η ύπαρξη κάποιων λίγων χιλιάδων ψηφοφόρων που έχουν καταγραφεί στις χειρόγραφες λίστες αλλά όχι σε αυτές της Vodafone. Πρόκειται για έναν αριθμό που μπορεί να φτάνει το 1% του συνόλου. Γι’ αυτούς αποφασίστηκε ότι στα μεν μικρά εκλογικά κέντρα θα αναζητείται από την εφορευτική επιτροπή το όνομά τους στις χειρόγραφες καταστάσεις, για τα δε μεγάλα θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο το οποίο και θα αναζητήσει τις διαφορές μεταξύ των αρχείων της Vodafone και των καταγραφών των εφορευτικών επιτροπών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr