Mοντερνο Κοτόπουλο με σταμναγκάθι φρικασέ - Για ενα Κυριακάτικο πρωτότυπο γεύμα
Κάνουμε και το κοτόπουλο φρικασέ!
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε μικρές μερίδες
1½ κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο (αν δεν μας αρέσει το πικρούτσικο χορταρικό, βάζουμε άλλο της αρεσκείας μας, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες, ή 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
80 ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, καλά κοπανισμένοι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 αυγά + χυμός από 2 λεμόνια
Ευχαριστούμε την Νίκη Χρυσανθίδου και το gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Προετοιμασία 40΄ Μαγείρεμα 30΄
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 10 λεπτά το σταμναγκάθι (για να καμφθεί λίγο η πικράδα του). Σουρώνουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κομμάτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Τότε ρίχνουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε 250 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
Προσθέτουμε το σταμναγκάθι, τον άνηθο, το μαραθόσπορο και ελέγχουμε τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (το φαγητό δεν πρέπει να στεγνώσει, για να κάνουμε μετά το αυγολέμονο). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις, και σβήνουμε τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός τα ασπράδια των αυγών σε χαλαρή μαρέγκα, ενσωματώνουμε τους κρόκους, το χυμό λεμονιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε δόσεις από τον ζεστό ζωμό της κατσαρόλας. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να απλωθεί παντού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με ψωμί.
Τι πίνουμε
Το σταμναγκάθι και τα κρεμμυδάκια δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο πιάτο, που αναζητεί τον οινικό του σύντροφο σε ένα βαρελάτο Chardonnay.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr