Γνωρίζετε ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στην καθαριότητα και στη σχολική πρόοδο;

Μπορεί να αναρωτηθείτε πώς σχετίζεται η καθαριότητα με τη σχολική πρόοδο και την ομαλή αναπτυξιακή εξέλιξη των παιδιών.

Η πρόοδος και η εξέλιξη των μαθητών είναι έννοιες που δεν εξαρτώνται μόνο από την παρακολούθηση των μαθημάτων και την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων. Επιπροσθέτως, το σχολικό περιβάλλον και η συναναστροφή των παιδιών με τους συνομηλίκους τους ευνοεί την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουν απαραίτητα προσόντα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση κ.λπ.

 

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως η καθημερινή παρουσία των παιδιών στο σχολείο έχει πολύ σημαντικά, σύνθετα πλεονεκτήματα και πρέπει να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Πολύ συχνά όμως, για ποικίλους λόγους, τα παιδιά αναγκάζονται να απουσιάσουν από τις σχολικές αίθουσες με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ομαλή ροή της πολύτιμης αυτής διαδικασίας.

 

Ο συνηθέστερος λόγος απουσίας των παιδιών από το σχολείο είναι οι ιώσεις. Γρίπη, γαστρεντερίτιδα και άλλες λοιμώξεις εμφανίζουν κατά καιρούς μεγάλη έξαρση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρρωσταίνουν συχνά. Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτες, ένα μικρό παιδί κρυολογεί 6-10 φορές1 το χρόνο!

 

Γενικά, το σχολείο αποτελεί «φυτώριο» μικροβίων, αφού υπολογίζεται ότι η επιφάνεια ενός και μόνο θρανίου «φιλοξενεί» περισσότερα από 20.000 μικρόβια2!

 

Κορυφαίοι μελετητές σε θέματα παιδικής υγείας τείνουν να συμφωνήσουν σ’ αυτό. «Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών στα σχολεία αποτελεί έναν από τους βασικότερους τρόπους κυκλοφορίας των μικροβίων εντός μιας κοινότητας», υποστηρίζει η Αθηνά Π. Κούρτη, παιδίατρος και συγγραφέας του βιβλίου Keeping Your Child Healthy in a Germ-Filled World (Κρατώντας το παιδί σας υγιές σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια).

 

Εξάλλου, ο Δρ. Harley Rotbart, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συγγραφέας του βιβλίου Germ Proof Your Kids3 (Προφυλάξτε τα παιδιά σας από τα μικρόβια), αποκαλεί το σχολείο «ζαχαροπλαστείο για μικρόβια» και συμπληρώνει: «Είναι εντυπωσιακό πόσες φορές τα παιδιά αγγίζουν το πρόσωπό τους και στη συνέχεια αγγίζουν άλλα παιδιά. Πρόκειται για μια δημογραφική ομάδα ιδιαίτερα διαχυτική, με συνέπεια τα μικρόβια να μεταδίδονται. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ίδια έκθεση σε μικρόβια με εμάς, με αποτέλεσμα, όσο το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμη αναπτύσσεται, να αρρωσταίνουν».

Δείτε όλη την συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr