Θεϊκή μοναδική Αγγλική κοτόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη: Με φινόκιο, μανιτάρια, σέλερι, ζωμό μυρωδάτο
Μια υπέροχη συνταγή που θα απολαύσετε...
Συστατικά
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο μπούτι χωρίς κόκκαλα
1 κρόκο για το άλλειμα
ελαιόλαδο
1 συσκευασία φρέσκια σφολιάτα
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους 0,5 εκ.
1 φινόκιο σε λεπτές φέτες
2-3 στικ σέλερι κομμένα σε κάθετες φέτες και καθαρισμένα από τις ίνες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 καρότα μεσαία κομμένα σε κύβους 0,5 εκ.
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε κάθετες λεπτές φέτες
2-3 μέτριες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή βοδινό
4-5 κούπες νερό
1 κούπα λευκό κρασί
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
αλάτι
πιπέρι
μαυροσούσαμο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και ξεκινάμε να κόβουμε τα λαχανικά (αφού τα έχουμε πλύνει καλά) με τη σειρά που θα τα βάλουμε στο τηγάνι.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στη φωτιά.
Κόβουμε τα καρότα πρώτα στα τέσσερα και μετά σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στη φωτιά.
Στη συνέχεια κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στη φωτιά.
Συνεχίζουμε με το σέλερι, κόβοντας το σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε το κολοκυθάκι στα 4 και μετά σε κυβάκια και το ρίχνουμε στη φωτιά.
Τέλος, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό.
Κόβουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και με λίγο πάλι ελαιόλαδο στη φωτιά, ρίχνουμε τα μανιτάρια αφού τα έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε.
Μετά από 1 λεπτό, ρίχνουμε και τα μανιτάρια στο μπολ και τοποθετούμε το τηγάνι πίσω στη φωτιά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες των 5 εκ., προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Με το που κάψει το τηγάνι ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και το γυρνάμε μόνο μία φορά να πάρει ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές.
Περιμένουμε να πάρει χρώμα χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτουμε και 2 κ.σ. αλεύρι, σβήνουμε με το λευκό κρασί, ρίχνουμε 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος -ανακατεύοντας καλά – και ίση ποσότητα νερού (με την κρέμα γάλακτος). Αφήνουμε 5 λεπτά να δέσει.
Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα με το κοτόπουλο, τα ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε και σκόνη μουστάρδας (ή και κανονική) και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε όλη τη γέμιση σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες στη γέμιση και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να κρυώσει η γέμιση.
Σπάμε ένα κρόκο και το αραιώνουμε με λίγο νερό. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το πυρίμαχο σκεύος γύρω γύρω και τοποθετούμε από πάνω το φύλλο που μόλις έχουμε ανοίξει να κολλήσει καλά.
Αλείφουμε με κρόκο από πάνω, πασπαλίζουμε με λίγο μαυροσούσαμο και τρυπάμε το φύλλο σε λίγα σημεία ώστε να φύγει η υγρασία καθώς ψήνεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr