Το πιάτο της ημέρας από την Ντίνα Νικολάου: Εκπληκτική σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού

Το λάδι που μένει από το ψήσιμο των παντζαριών, σε συνδυασμό με το υγρό που βγάζουν τα ίδια τα παντζάρια με το ψήσιμό τους συνδυάζονται σε ένα πεντανόστιμο ζουμάκι, με ελαφρώς καπνιστές νότες, που δίνει υπέροχη γεύση στο ντρέσινγκ της σαλάτας.
 

Υλικά:

*Για 4 άτομα
1 κιλό παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, με το φύλλωμά τους
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
200 ml ελαιόλαδο
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (ή ανθότυρο, καλά κομματιασμένο με το πιρούνι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Για τη βινεγκρέτ
100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Αποκόβω τους βολβούς των παντζαριών από τα φύλλα τους. Πλένω τους βολβούς και τους τρίβω για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη βάση τους χιαστί και μπήγω εκεί τα μισά κομματάκια σκόρδου. Βάζω όλους τους βολβούς σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια. 
Τυλίγω τους βολβούς ανά δύο σε κομμάτια λαδόκολλας, σφικτά, σε κάθε “πακετάκι” από 1 κομματάκι σκόρδου και μοιράζω στα πακετάκια το ελαιόλαδο του μπολ. Στη συνέχεια τυλίγω κάθε πακέτο σε αλουμινόχαρτο, εξίσου σφικτά. Βάζω τα πακετάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνω για 50 λεπτά, μέχρι να νιώσω τους βολβούς  μαλακούς όταν τους πιέσω με το δάχτυλό.
Στο μεταξύ, καθαρίζω τα φύλλα των παντζαριών και πετάω τα χονδρά και μαραμένα. Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα φύλλα των παντζαριών και τα βράζω για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω καλά και τα βάζω σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
Βγάζω τους βολβούς από το φούρνο, ξετυλίγω τα πακετάκια (κρατάω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο κάθε πακετάκι) και, μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τους πιάσω, τους κόβω σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνω στη σαλατιέρα με τα φύλλα και ανακατεύω καλά.
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά της και προσθέτω με προσοχή το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στα πακετάκια όπου έψησα τα παντζάρια. Ανακατεύω το ντρέσινγκ στο μπολάκι καλά.

Για το σερβίρισμα: Ρίχνω το γιαούρτι (ή το κομματιασμένο ανθότυρο) στη σαλατιέρα με τα παντζάρια και περιχύνω με το ντρέσινγκ. Ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.
 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr