Η Ντίνα Νικολάου μας προτείνει υγιεινό φαγητό: Εκπληκτικά χόρτα στον ατμό κοκκινιστά
Τα χόρτα, μαγειρεμένα στον ατμό, διατηρούν καλύτερα το ζωηρό χρώμα τους, είναι πιο τραγανά –αν και καλομαγειρεμένα- και πιο νόστιμα.
Υλικά:
*Για 4 άτομα
1½ κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής (τρυφερά φύλλα σπανακιού, ρόκα, τα χόρτα των παντζαριών χωρίς τους βολβούς, μυρώνια, καυκαλήθρες, ζωχοί και ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει), καθαρισμένα, πλυμένα, στραγγισμένα και χονδροκομμένα –θα μείνει περίπου 1 κιλό
3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
*Για τη σάλτσα
100 ml ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση:
Χόρτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει λίγο νερό. Στερεώνω στα χείλη της κατσαρόλας ένα μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι (ή προσαρμόζω ένα ανοξείδωτο διχτάκι, ειδικό για μαγείρεμα στον ατμό, το οποίο θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας) και φροντίζω ώστε ο πυθμένας του να μην έρχεται σε επαφή με το νερό της κατσαρόλας.
Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει βάζω στο σουρωτήρι τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζω την κατσαρόλα. Αν το καπάκι δεν κλείνει τελείως, τυλίγω σφικτά γύρω από το κενό μια καθαρή και νοτισμένη βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην διαφεύγει ο ατμός από την κατσαρόλα. Μαγειρεύω τα χόρτα στον ατμό για 30 λεπτά.
Σάλτσα (την ετοιμάζω όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των χόρτων): Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν κάψει, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, το σκόρδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και ανακατεύω. Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση και ρίχνω τα βρασμένα χόρτα. Όταν τα υλικά ξαναπάρουν μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Σερβίρω τα χόρτα ζεστά ή κρύα, σαν σαλάτα.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr