ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε διαρροές, αλλά οι θέσεις μας για την Ελλάδα είναι γνωστές

Απαντώντας στη διαρροή στα WikiLeaks, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το περιεχόμενο της φερόμενης συζήτησης Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές» πάνω σε εσωτερικές συζητήσεις μας, όμως οι θέσεις μας για την Ελλάδα είναι γνωστές, απαντά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πολύκροτη διαρροή στον ιστότοπο WikiLeaks ενός αποκαλυπτικού διαλόγου μεταξύ του Πόουλ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου για τη χώρα μας.

Σε γραπτή δήλωσή του, εκπρόσωπος του ΔΝΤ ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει το περιεχόμενο της φερόμενης συζήτησης Τόμσεν - Βελκουλέσκου, όμως υπογραμμίζει ότι το Ταμείο έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε «βιώσιμη ανάπτυξη» απαιτεί τόσο «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις» από την πλευρά της Αθήνας, όσο και «ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους».

Στο κείμενο των WikiLeaks, ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στο ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ώστε το Βερολίνο να δεχτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό τον κίνδυνο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Τυχόν έξοδος του ΔΝΤ από το Μνημόνιο θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων στη γερμανική κάτω Βουλή, όπου πολλοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν νέα βοήθεια για την Αθήνα εάν το Ταμείο δεν συμμετέχει στην εποπτεία εφαρμογής του Μνημονίου.

Σε ένα αιχμηρό σχόλιο που αντανακλά τις έντονες αμφιβολίες του ΔΝΤ για το κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπει το Μνημόνιο είναι εφικτοί, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρει στο σχόλιό του ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν στην Ελλάδα «πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των WikiLeaks ο κ. Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου συμφωνούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 – που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδας – πρέπει να χαλαρώσει τουλάχιστον στο 2,5%, ή ακόμα και στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η κ. Βελκουλέσκου μάλιστα φέρεται να επισημαίνει ότι η διαλλακτική διαπραγματευτική γραμμή της Κομισιόν επιτρέπει στην Ελλάδα να εκφράζει φέρνει πολιτικά προσκόμματα στη διαπραγμάτευση. Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ ουσιαστικά κατηγορούν τους Ευρωπαίους για καθυστερήσεις, με τον κ. Τόμσεν να διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί ένα μικρό πακέτο μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επαναβεβαιώνει επίσης την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεχτούν λιγότερο βαθιές μεταρρυθμίσεις από αυτές που χρειάζονται, τότε το κενό θα πρέπει να αντισταθμιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Άμεση και αιχμηρή ήταν η ανταπάντηση της ελληνικής πλευράς, με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να σχολιάζουν ότι το Ταμείο δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για παραμονή ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχόλιο-απάντηση της Αθήνας στοχεύει συγκεκριμένα στην εκτίμηση του κ. Τόμσεν ότι η τελευταία φορά που λύθηκε ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όταν η χώρα μας κινδύνευσε άμεσα με χρεοκοπία, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με την παράλυση που θα προκαλέσει στις Βρυξέλλες το βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να γεννήσουν την πίεση που θα οδηγήσει Ελλάδα και Ευρώπη σε υποχωρήσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr