Και τώρα Eurogroup: Με νέα Ελληνική πρόταση ο Τσακαλώτος - Δεν αναμένονται αποφάσεις
Την «καυτή πατάτα» έχουν πλέον στα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι να συζητήσουν θέματα που δεν είναι ευχάριστα για καμία πλευρά και στα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν μπορούν πλέον να δώσουν κάποια λύση.
Τα δύο βασικά θέματα δεν είναι άλλα από, πρώτον, το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα επιπλέον μέτρα (ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τη νέα ελληνική πρόταση) και, δεύτερον αλλά και πιο ευαίσθητο, το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους, που έρχεται για πρώτη φορά στο τραπέζι του Εurogroup και για το οποίο υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν αναμένεται καμία απόφαση σήμερα», σύμφωνα με καλά ενημερωμένο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Λίγες μέρες πριν από το σημερινό Eurogroup οι βασικοί πρωταγωνιστές της συζήτησης, δηλαδή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ελληνική κυβέρνηση, σε επιστολές τους οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο, φανερώνουν τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει και τη δυσκολία για οποιαδήποτε συμφωνία σήμερα.
Διαφωνίες
Ετσι, από τη μία, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός πλαισίου και προτείνει να γίνει εκταμίευση ποσού που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Στις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης πάνω από 2 δισ., τα οποία χωρίς δόση δεν τα διαθέτει μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά και να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολύ κοντά στην ελληνική όσον αφορά και τον μηχανισμό για τα επιπλέον μέτρα, καθώς η Κομισιόν δεν πιέζει ούτε για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά περισσότερο για ταυτοποίηση των τομέων από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές, και δεύτερον υποστηρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα ληφθούν μόνο αφού έχουν επικυρωθεί τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ.
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί», τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», καθώς από την πλευρά του το ΔΝΤ, μέσω της επιστολής της Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός επιπλέον μέτρων που έχει φέρει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι δεν είναι αρκετός. «Δυστυχώς, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που η Ελλάδα έχει προτείνει δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ακόμη και προσθέτει:
«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τέτοια μέτρα δεν είναι πολύ αξιόπιστα, αλλά είναι επίσης ανεπιθύμητα, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα και αδυνατούν να επιλύσουν τις υποκείμενες ανισορροπίες», λέει συγκεκριμένα. «Είναι ξεκάθαρο ότι, για να συμφωνήσει το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρχει πρώτα συμφωνία για το χρέος», αναφέρει πηγή των Βρυξελλών και προσθέτει ότι «αυτό δεν θα γίνει αύριο».
Οσον αφορά το χρέος, εκεί αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση, καθώς το ΔΝΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα, μέσω της επιστολής της κ. Λαγκάρντ, πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα», κάτι στο οποίο μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία αλλά και οι Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα προβάλουν αντίσταση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι «όλοι ξέρουν ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους κάποια στιγμή», ενδεικτικό του ότι ακόμα και ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχει χάσμα απόψεων, αφού τα σχόλια του κ. Γκάμπριελ είναι αντίθετα από αυτά του υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr