Σκληρή μάχη αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο πολυνομοσχέδιο - Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα
Για μια "μετωπική σύγκρουση" ετοιμάζονται τα επιτελεία των κομμάτων της Βουλής, καθώς το πολυνομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους, τον «κόφτη» και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων έλαβε χθες την ψήφο από τις επιτροπές της Βουλής, τόσο επί της αρχής όσο και κατά πλειοψηφία, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψιφήζει. Τα δείγματα από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών ήταν σαφή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένονται πολύ υψηλοί.
Οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης αναμένεται να εμφανιστούν και πάλι συμπαγείς και το νομοσχέδιο από τη Δευτέρα θα αποτελεί νόμο του κράτους. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι, με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την εκτός απροόπτου ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλείνει και ο δεύτερος κύκλος του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου, είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία πλέον βρίσκεται στην ατζέντα και των δανειστών, έστω με διαφορετική προσέγγιση από τον καθένα.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές αναμένεται να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, αποδίδοντάς της το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν αύριο και ταυτίζοντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους προκατόχους του. Θα μιλήσουν για το τέλος μας δύσκολης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που ανοίγει νέα σελίδα για τον τόπο και του προσδίδει την απαραίτητη σταθερότητα που τόσο την έχει ανάγκη.
Στην φορολογία και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θα μιλήσουν για «πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας».
Σε σκληρή γλώσσα αναμένεται να μιλήσουν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν κάνει όλα όσα είχε υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες, αλλά και αυτά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά».
«Το Ποτάμι δε θα ψηφίσει τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε χθες από την Κρήτη ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος όμως θα ταχθεί υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αρνητική στάση απέναντι στο πολυνομοσχέδιο θα κρατήσουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr