Ταξίδι - σταθμός για τις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας: Ο Αλέξης Τσίπρας με 40 επιχειρηματίες στο Πεκίνο
Για το Πεκίνο αναχωρεί στις 5 ο Πρωθυπουργός επικεφαλής αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών επιχειρηματιών και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων .
Ιστορική η επίσκεψη στη Κίνα με κύριο στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων γην επαύριο της κρίσης που δημιουργήθηκε με την συμφωνία της COSCO γιά τον ΟΛΠ μετά τις παρεμβάσεις του Υπουργού Θόδωρου Δρίτσα που ωστόσο φαίνεται να διευθετήθηκαν τελικά χθες στην Βουλή.
Κοινή Διακήρυξη
Μεγάλη γκάμα συζητήσεων θα ανοίξει για όλα τα καίρια ζητήματα της οικονομίας. Και στο πεδίο της πολιτικής όμως, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Αθήνα επιθυμεί να διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου και των διμερών σχέσεων.
Πολύ σημαντική επομένως κρίνεται η υπογραφή της κοινής διακήρυξης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ έστειλε το μήνυμα «να καταστεί η Αττική ο επικοινωνιακός, οικονομικός, τουριστικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ε.Ε».
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι η Περιφερειάρχης είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον περιφεριάρχη της Επαρχίας Χουμπέι, την οποία και θα επισκεφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ποιά μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν
Πάνω από 10 μνημόνια συνεργασίας θα υπογραφούν (μεταξύ της ΤτΕ και της China development Bank, του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Κινεζικό φορέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν συνεργασίες σε πολιτισμό, εκπαίδευση και τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές και υποδομές).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το επιχειρηματικό forum και η ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει για θέματα που αφορούν σε τουρισμό, real estate, ναυτιλία, υγεία και αγροτοδιατροφικά.
Το πρόγραμμα Τσίπρα
Παρασκευή, 1 Ιουλίου
17:00 Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο
Σάββατο, 2 Ιουλίου
09:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV
20:00 Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής
Κυριακή, 3 Ιουλίου
10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group
11:45 Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI
14:30 Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος
Δευτέρα, 4 Ιουλίου
10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους
15:40 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ
16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής
16:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. ΛιΚεκιάνγκ
17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών
17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών
18:00 Επιχειρηματικό Φόρουμ
Τρίτη, 5 Ιουλίου
10:30 Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
15:45 Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν
16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ
18:00 Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη
Τετάρτη, 6 Ιουλίου
8:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba
9:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO
10:30 Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
11:45 Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ
13:45 Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
15:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
17:00 Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα
Πρέσβης Κίνας για επίσκεψη Τσίπρα: Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της Ε.Ε.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, τόνισε ότι η συμφωνία της Cosco με τον ΟΛΠ είναι επωφελής για το ελληνικό λιμάνι. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την Πέμπτη, έκανε λόγο για «λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της Ε.Ε.», είπε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Cosco.
Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.
Σχετικά με τις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν το Δεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη "Belt and Road" και το έργο Cosco στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού και του δρόμου του μεταξιού στην Ξηρά», είπε ο πρέσβης.
Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη: Το 2016 σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα. Η Cosco επεκτείνει μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω του ΟΛΠ. Το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές. Η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.
Ο κ. Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία. «Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό εταίρο για την Κίνα στην ναυτική συνεργασία. Ο πρέσβης παράλληλα εξήρε την ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.
Τέλος, σημείωσε ότι «οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν μια σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και αντίληψη αυτών των ευκαιριών για να "βαδίσουν θαρραλέα προς τα εμπρός, για αμοιβαίο όφελος και "win-win" αποτελέσματα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr