Απίθανα καλοκαιρινά Νούντι με βασιλικό και σάλτσα ταχίνι - Πρωτότυπη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Φτιάξτε αυτό το νόστιμο πιάτο βήμα - βήμα με τις οδηγίες του Άκη.
Συστατικά
Για τα νούντι
200 γρ. βασιλικό σε φύλλα και λίγα κοτσάνια
250 γρ. ρικότα
140 γρ. παρμεζάνα
3 αυγά
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το αλεύρωμα
λίγο ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
200 γρ. ταχίνι
150 γρ. νερό από τα ζυμαρικά
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λίγο νερό (2-3 κ.σ.) και τα 170 γρ. από τα φύλλα του βασιλικού.
Τα μαραίνουμε ανακατεύοντας τα και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα βάζοντάς τα πάνω σε ένα σουρωτήρι.
Πατάμε το βασιλικό με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να φύγει η εξτρά υγρασία.
Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με τα 100 γρ από τη ρικότα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει πάστα.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την υπόλοιπη ρικότα, την παρμεζάνα, τα αυγά και το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι και αν το μείγμα είναι πολύ υγρό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Βάζουμε αρκετό αλεύρι πάνω στον πάγκο.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη και κάνουμε γραμμές από τη ζύμη πάνω στον πάγκο. Από πάνω ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Σε ένα ταψί βάζουμε αρκετό αλεύρι.
Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κομματάκια από τη ζύμη μήκους 1-2 εκ. και τα βάζουμε στο ταψάκι με το αλεύρι, κουνώντας το ταψί καλά έτσι ώστε να πάει το αλεύρι παντού.
Μπορούμε τώρα να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για μία μέρα έτσι ώστε να τα βράσουμε τη στιγμή που τα θέλουμε.
Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με πολύ αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε λίγα-λίγα τα νούντι . Είναι έτοιμα όταν σηκωθούν στην επιφάνεια. Τότε τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τα ανακινούμε για να μην κολλήσουν.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά της και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά πάνω από τη σάλτσα, πασπαλισμένα με έξτρα παρμεζάνα και με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Σε ένα μικρό ταψί ή σε ατομικά τσέρκια, βάζουμε στον πάτο του λίγο από το μείγμα με τις φακές , και από πάνω ένα στρώμα με μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το πάνω στρώμα να είναι μελιτζάνες.
Για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr