Καλοκαιρινή πίτα με κοτόπουλο και λαχανικά του Άκη Πετρετζίκη

Είναι ''πίτα''  γιατί έχει φύλλο μόνο από πάνω και όχι από κάτω! Είναι πολύ ζουμερή! Είναι κάτι ανάμεσα σε σούπα και πίτα!

Συστατικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κοτόπουλο μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια 2 εκ.
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 καρότα μεσαία κομμένα σε κύβους 0,5 εκ
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε κάθετες λεπτές φέτες
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους 0,5 εκ
1 φινόκιο σε λεπτές φέτες
2-3 στικ σέλερι κομμένα σε κάθετες φέτες και καθαρισμένα από τις ίνες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κούπα λευκό κρασί
60 γρ. αλεύρι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή βοδινό
4-5 κούπες νερό
1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 φύλλο δάφνης
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
2-3 μέτριες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κομμάτια
αλάτι
πιπέρι
1 αβγό
1 φύλλο σφολιάτας

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρέας που το έχουμε κόψει σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (1-2 εκ. μεγέθους το κάθε ένα) αφού το έχουμε καθαρίσει από τις ίνες και το πολύ λίπος.

Σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα λαχανικά εκτός από της πατάτες και σοτάρουμε και αυτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα σοτάροντας το για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον κύβο μυρωδικών και το νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, καπακώνουμε και βράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το κρέας.
Μιας και έχει αλεύρι το φαγητό μας από καιρό σε καιρό ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα προσέχοντας να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας η σάλτσα και καεί
Όταν πια είναι αρκετά μαλακό το κρέας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το φαγητό σε ένα πυρέξ με χωρητικότητα 2 λίτρων. Πρέπει να έχει αρκετή σαλτσούλα η οποία να είναι και αρκετά πηχτή.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγες βραστές πατάτες σε κομμάτια. Η σύσταση του φαγητού μας πρέπει να μοιάζει με πηχτή σούπα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Χτυπάμε ένα αυγό. Με ένα πινέλο βάζουμε αυγό γύρω γύρω στο χείλος του πυρέξ. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στο πυρέξ και την κολλάμε γύρω γύρω με τη βοήθεια του αυγού που υπάρχει εκεί.
Κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνειά της ζύμης με ένα μαχαίρι για να βγαίνει ο ατμός από το φαγητό, αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό όλη την επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά η σφολιάτα.

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. ​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr