Ιταλός νευροχειρουργός σε παγκόσμια πρωτοπορία: Επιχειρεί την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Ένας Ιταλός επιστήμονας που θέλει να γίνει ο πρώτος νευροχειρουργός που θα διεξάγει μια ανθρώπινη μεταμόσχευση κεφαλιού, ισχυρίζεται πως η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος, μετά από τρεις πολλά υποσχόμενες νέες μελέτες σε ζώα.
 

Ο Σέρτζιο Καναβέρο, ισχυρίζεται πως οι τρεις νέες μελέτες, που εκδόθηκαν από τον ίδιο και δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Surgical Neurology International, δείχνουν ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσάρτηση ενός νέου σώματος σε ένα ανθρώπινο κεφάλι – με την επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού.

Οι επικριτές λένε πως οι τρεις μελέτες δεν παρέχουν το εύρος των δεδομένων ή τις λεπτομέρειες που να δικαιολογούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε ανθρώπους.

Ωστόσο, η νοτιοκορεατική ομάδα που συμμετείχε στη διεξαγωγή των πειραμάτων λέει πως παρέχουν όλα τα στοιχεία για ένα χημικό διάλυμα, που εγχέεται στο νωτιαίο μυελό και που μπορεί να βοηθήσει στην επαναλειτουργία των κομμένων νευρώνων.

Το πιο εξαιρετικό παράδειγμα από τις μελέτες αφορά σε ένα σκύλο που είχε παραλύσει μετά από τραυματισμό στον αυχένα και που προκάλεσε σοβαρή βλάβη στη σπονδυλική στήλη.

Ο γιατρός C-Yoon Kim και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Σεούλ, που συνεργάζεται με τον Καναβέρο, δήλωσε πως το 90% του νωτιαίου μυελού το σκύλου είχε κοπεί.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γιατροί ενέχυσαν το χημικό διάλυμα πολυαιθυλενογλυκόλη ή PEG και μετά από δύο ημέρες ήταν σε θέση να κινεί τα μπροστινά του πόδια.

Ένα βίντεο για την πρόοδο του σκύλου παρουσιάστηκε μετά από δύο εβδομάδες, και δείχνει το ζώο να σέρνει τα πίσω άκρα του. Σύμφωνα με το New Scientist, που είδε το βίντεο, κατά την διάρκεια της τρίτης εβδομάδας ήταν σε θέση να περπατήσει.

Σε μια άλλη μελέτη, η ομάδα της νότιας Κορέας, έκοψε τον νωτιαίο μυελό 16 ποντικών. Στα μισά από αυτά δόθηκε PEG και πέντε από τα 8 έδειξαν σημάδια ανάκτησης της κίνησης. Τα άλλα τρία πέθαναν, όπως και τα υπόλοιπα 8 στα οποία δεν δόθηκε PEG, καθώς κανένα δεν ανέκαμψε από την παράλυση.

Στην τελευταία μελέτη, σε 5 από τους 10 αρουραίους δόθηκε PEG ενισχυμένο με nanoribbons graphene, θεωρητικά παρέχοντας ένα είδος ικριώματος για την ανάπτυξη των νευρώνων. Η ομάδα δήλωσε πως μια πλημμύρα σκότωσε 4 από τα 5 ζώα ενώ το πέμπτο ανέκτησε το περπάτημά του. 

Οι ειδικοί όμως ισχυρίζονται πως οι μελέτες στους αρουραίους και τους ποντικούς δεν περιλαμβάνουν επαρκείς λεπτομέρειες για να είναι πειστικές – ιδιαίτερα όσον αφορά στο πείραμα με την πλημμύρα. Αναφέρουν επίσης πως η ομάδα δεν παρέχει αρκετές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων τραυματισμών που υπέστη ο σκύλος πριν την θεραπεία και την εμφανή ανάκαμψή του. 

Εκτός όμως τον κίνδυνο το σώμα να απορρίψει το νέο κεφάλι, η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εμποδίζουν την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης κεφαλιού.

Ο Καναβέρο πιστεύει πως με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που παρέχει το PEG, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια τέτοια επέμβαση μέχρι το τέλος του 2017. Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ λέει πως είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει την χειρουργική επέμβαση – αρκεί να βρεθεί ένας ζωντανός δότης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr