Τους ηλικιωμένους απειλεί φέτος περισσότερο η νέα γρίπη - Πέρσι προσέβαλε νέους & παχύσαρκους
Σε ενημερωτική εκδήλωση για τη γρίπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Κέντρου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες για τον ιό Α (Η3Ν2)
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν φέτος περισσότερο από τον εποχικό ιό της γρίπης. Αντίθετα, πέρσι προσέβαλλε σχετικά νέους & παχύσαρκους.
Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί τον μόνο και απολύτως ασφαλή τρόπο πρόληψης της γρίπης. Ο εμβολιασμός -είπε- πρέπει ιδανικά να ξεκινάει τώρα και να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας.
Το ποσοστό κάλυψης είναι 50% έως 70%, αλλά μπορεί να φτάσει υψηλότερα, εφόσον το εμβόλιο γίνει «έξυπνα». Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που εμβολιάζεται, καλύπτεται ιδανικά έως 70% από τον ιό της γρίπης. Oταν το συγγενικό πρόσωπο που τον φροντίζει εμβολιαστεί (ας μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου), παρέχει στον ηλικιωμένο επιπλέον προστασία 10%, καθώς μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί και να του μεταδώσει τον ιό.
Πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, ηλικιωμένοι, υγειονομικοί και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να έχουν ανοσοποιηθεί όταν ξεκινήσει η δραστηριότητα του ιού.
Το εμβόλιο χορηγείται στους πολίτες με απλή ιατρική συνταγή, χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία υποκρύπτει, βέβαια, μία ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναζητήσουν γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το μηνιαίο «πλαφόν» των 200 επισκέψεων ή να πληρώσουν (όπως συμβαίνει συχνά) 5 έως 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση.
Η παιδίατρος και επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ξανθή Δεδούκου υπογράμμισε ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά στον γενικό πληθυσμό και στους επαγγελματίες Υγείας. Την περίοδο 2015 - 2016, είχε εμβολιαστεί μόλις το 10,93% των υγειονομικών στα νοσοκομεία και το 24,31% στα Κέντρα Υγείας. Στόχος είναι το ποσοστό στα νοσοκομεία να διπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας ή ξεπερνώντας το 20%.
Μέχρι την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης, δηλαδή την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, αρκετές θα ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον ελληνικό πληθυσμό. Μιλώντας στο «Εθνος» ο Κωνσταντίνος Δαλούκας, πρόεδρος των ελεύθερων επαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, έκανε λόγο για ιώσεις οι οποίες εκδηλώνονται με τα εξής χαρακτηριστικά:
Ποια είναι τα συμπτώματα - Προσοχή
- Η πρώτη έχει λαρυγγίτιδα, η οποία μπορεί να επιπλακεί σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα συμπτώματα είναι βήχας και ερεθισμός της περιοχής του λάρυγγα. Διαρκεί έως τρεις μέρες και μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη στα μωρά.
- Η δεύτερη έχει ξηρό βήχα χωρίς επιπλοκές, ο οποίος διαρκεί λίγες μέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμείνει για ένα δεκαήμερο. Η συγκεκριμένη ίωση δεν συνοδεύεται από πυρετό.
- Η τρίτη χαρακτηρίζεται από εμετούς, διάρροιες και πυρετό. Εχει διάρκεια μία με δύο μέρες και θέλει προσοχή. Επειτα από έναν ή δύο εμετούς, πρέπει να διακόπτεται για δύο ώρες ακόμη και η λήψη νερού, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr