Η Αργυρώ μας μαγειρεύει μια μοναδική συνταγή από τα παλάτια των σουλτάνων: Αρνίσιο κότσι με κυδώνια!

Συνταγή του παλατιού που απολάμβανε ο Σουλτάνος. Απόλαυση, νοστιμιά, γλύκα φρούτων, αρώματα Ανατολής, όλα μαζί το κάνουν μαγικό πιάτο. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει ;

Υλικά Συνταγής

6 κότσια απο αρνί
3 κ.σ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά (μέτρια κομμένα σε χοντρές φέτες)
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι
1 φλ. ζωμό κότας ή βοδινού
2 κ.σ πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
3 ώριμα κυδώνια
1 κουταλιά βούτυρο
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
10 αποξηραμένα βερύκοκα
2 κ.σ βαλσαμικό ξύδι
1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα
λίγο ρόδι για γαρνίρισμα
 

Αρωματικά συνταγής :

1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλα
2-3 μπαχάρια
Λιγο κόλιανδρο (πρεζες)
Λιγο κύμινο (πρεζες)

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε πλασοτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το αρνί (κότσι) γύρω γύρω. Αν τα κότσια είναι μεγάλα τότε τα ροδίζουμε λίγα λίγα για να μην πέφτει η θερμοκρασία της κατσαρόλας.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.  Στο ίδιο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες  και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά για να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, την πάστα πιπεριάς, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Περιχύνουμε με τον ζωμό, σκεπάζουμε με βαρύ καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα για να μισομαλακώσει το αρνί.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αφήνουμε επάνω τη φλούδα. Κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια τα φρούτα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τα κυδώνια για λίγα λεπτά. Τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι και το λευκό ξηρό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί για να κρατήσουμε τα αρώματά του.

Αφού βράσει μέσα στον απαιτούμενο χρόνο της 1 ώρας και  και 15 λεπτών το κρέας, τότε προσθέτουμε τα έτοιμα κυδώνια στην κατσαρόλα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού -ίσως χρειάζεται να προσθέσουμε λιγο ζωμό επιπλέον. Σκεπάζουμε ξανά το φαγητό και συνεχίζουμε τον βρασμό του για περίπου 20 λεπτά.

Όταν μαλακώσει καλά το κρέας και γίνουν τα κυδώνια (προσοχή μην παραβράσουν) τα βγάζουμε σε πιατέλα και δένουμε για λιγα λεπτά την σάλτσα  να πυκνώσει. Περιχύνουμε το φαγητό.
Σερβίρουμε με ρύζι ή κους κους. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr