Τα φημισμένα σουηδικά κεφτεδάκια μας φτιάχνει σήμερα η αγαπημένη Ντίνα Νικολάου

Τα αγαπημένα κεφτεδάκια των Σουηδών… Αν δεν σας αρέσει το καπνιστό μπέικον μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα πιο ελαφρύ ζαμπόν.

Υλικά  

    250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή μπούτι
    250 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
    100 γρ. καπνιστό μπέικον (σε φέτες ή ολόκληρο κομμάτι, το οποίο θα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια), πολτοποιημένο στο μπλέντερ ή στο μούλτι για να γίνει πια πυκνή και σφικτή πάστα
    1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
    2 μέτριες φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα μουσκεμένο και στυμένο
    1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
    1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
    ½ φλιτζ. τσαγιού (100 ml) ελαιόλαδο
    1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
    1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας
    χυμός από ½ λεμόνι
    1 φλιτζ. τσαγιού (250 ml) κρέμα γάλακτος
    ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω πρώτα τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω με τα χέρια μου για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτω το πολτοποιημένο μπέικον, το κρεμμύδι, το ψωμί, το αυγό, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω τα υλικά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
Βγάζω το μπολ από το ψυγείο και πλάθω μικρά κεφτεδάκια, σε μέγεθος καρυδιού, με βάρος περίπου 20 γρ. το καθένα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 3 – 4 λεπτά, γυρίζοντάς τα με προσοχή, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
Στραγγίζω κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μόλις τηγανίσω όλα τα κεφτεδάκια τα μεταφέρω σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και τα αφήνω κατά μέρος.
Καθαρίζω πολύ καλά το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, το βάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και ρίχνω το ζωμό λαχανικών  και το χυμό λεμονιού. Συνεχίζω το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, πάντα ανακατεύοντας.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση το αδειάζω στην κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω τη σάλτσα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνω το φαγητό μέχρι η σάλτσα να ξαναπάρει μια βράση και προσθέτω τον άνηθο.
Ανακατεύω προσεκτικά και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με μικρές πατατούλες βρασμένες στον ατμό και, οι πιο τολμηροί, με μαρμελάδα κράνου που θα βρείτε σε καλά μπακάλικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ (αναζητήστε σε καλά μπακάλικα και ντελί τις μαρμελάδες κράνου από τη Δράμα, από μικρούς παραγωγούς ή γυναικείους συνεταιρισμούς –είναι υπέροχες).

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr