Φλογέρες με φύλλο καταΐφι, κρέμα με τρίμμα σοκολάτας και ρόδι από την Ντίνα Νικολάου
Είναι πιο λεπτεπίλεπτες και τραγανές. Θα τις λατρέψετε.
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. φύλλο καταΐφι “ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ”
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
2 φλιτζ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού βανίλια
½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
100 γρ. σοκολάτα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 ρόδι καθαρισμένο
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
χυμός από ½ λεμόνι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγω το φύλλο καταΐφι και χωρίς να διαχωρίσω τις ίνες, και τραβάω λωρίδες ζύμης. Παίρνω ένα σωλήνα ειδικό για φλογέρες ή μια μεταλλική βέργα με διάμετρο 4 – 4,5 εκ. ή ένα πλάστη (καλά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο) και τυλίγω εκεί μια λωρίδα ζύμης σχηματίζοντας φλογέρα μήκους 10 εκ. Αλείφω με λίγο βούτυρο και σφίγγω με το χέρι μου για να κολλήσει καλά. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για όλο το φύλλο. Βάζω τις βέργες με τις φλογέρες στο φούρνο στερεώνοντας τις άκρες της βέργας στα τοιχώματα ενός ταψιού και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα.
Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά και να στερεοποιηθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μασκαρπόνε και δουλεύω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέτω την ζάχαρη, τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργήσω μια ωραία απαλή κρέμα. Τέλος προσθέτω την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύω.
Βάζω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω καλά.
Ξεφορμάρω τις κρύες φλογέρες από τον σωλήνα ή τη βέργα και τις βουτάω για λίγα δευτερόλεπτα στο καυτό σιρόπι. Δεν τα αφήνω για πολύ ώρα στο σιρόπι γιατί δεν θέλω να μαλακώσουν. Απλά να πάρουν λίγη γλύκα από το σιρόπι.
Μεταφέρω τις φλογέρες σε σχάρα και τις αφήνω να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Βγάζω την κρύα κρέμα από το ψυγείο και γεμίζω τις φλογέρες με προσοχή. Διακοσμώ τις άκρες τους με ρόδι.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr