Συνταρακτική τούρτα ραβανί με αρωματική κρέμα σε συνταγή της Ντίνας Νικολάου
Αν δεν σας αρέσει το αμαρέτο μπορείτε να το αντικαταστήσετε σε ένα ωραίο, σπιτικό λικέρ φράουλας ή βερίκοκο.
ΥΛΙΚΑ
125 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο + 1 κουτ. σούπας, για το ταψί
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
½ φλιτζ. τριμμένη ξερή καρύδα
Για το σιρόπι
¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
150 ml νερό
2 κουτ. σούπας αμαρέτο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Για την κρέμα
200 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
2 κουτ. σούπας αμαρέτο ή άλλο λικέρ αμύγδαλο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
150 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική, χτυπημένη σε σαντιγί
Για τη διακόσμηση
φράουλες
ράσμπερις
φύλλα δυόσμου
χρωματιστή ζάχαρη
άχνη ζάχαρη
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κρέμα: Χτυπάω στο μίξερ το τυρί κρέμα (ή το μασκαρπόνε) με τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω λίγη λίγη την φυτική σαντιγί ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζω την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστική και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τελειώσω με το ραβανί.
Ραβανί: Σε ένα μπολ βάζω το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη και το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να μαλακώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα βαθύ τετράγωνο ταψί με διάμετρο 20×20 εκ.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι η σόδα να διαλυθεί. Αδειάζω το υγρό στο μπολ με το σιμιγδάλι, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα ή χτυπάω με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα και το προσθέτω στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Συνεχίζω το χτύπημα για ½ λεπτό και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτω την τριμμένη καρύδα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνω για περίπου 30 λεπτά.
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να πάρουν μια βράση η ζάχαρη, το νερό και ο χυμός λεμονιού. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω το σιρόπι για 4-5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το λικέρ και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
Βγάζω το ραβανί από το φούρνο, και με μια οδοντογλυφίδα κάνω μικρές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνω λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι. Αφήνω το ραβανί κατά μέρος να κρυώσει καλά και να τραβήξει το σιρόπι.
Συναρμολόγηση: Βγάζω με προσοχή το ραβανί, σε μια μεγάλη πιατέλα. Με την κρύα κρέμα φτιάχνω κορυφές καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της βάσης. Στολίζω με φράουλες και ράσμπερις και τα φύλλα δυόσμου. Πασπαλίζω με τη χρωματιστή ζάχαρη και λίγη άχνη και σερβίρω αμέσως.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr