Γιάννος Μαργαζιώτης για το Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στη Σύρο: μια μικρή εστία πολιτισμού στο νησί της αρχοντιάς!

Με διάχυτη την αγάπη του για τη μουσική και με δημιουργική διάθεση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης, μιλά στο clickatlife και στον Γιώργο Κουλουβάρη για τη φετινή διοργάνωση.

Με διάχυτη την αγάπη του για τη μουσική και με δημιουργική διάθεση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης, μιλά στο clickatlife και στον Γιώργο Κουλουβάρη για τη φετινή διοργάνωση.

 

Συνεχίζοντας ακάθεκτο την επιτυχημένη του πορεία, το 9o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων πραγματοποιείται και αυτή τη χρονιά στο Θέατρο Απόλλων, στη Σύρο, από την Παρασκευή 16 έως και το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Ο Γιάννος Μαργαζιώτης, έχοντας τη χαρά να «στολίζει» μουσικά ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, την «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» όπως την αποκαλούν οι κάτοικοί της, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, μιλά για το Φεστιβάλ και για την υπέροχη Σύρο.

Πώς γεννήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων;

Το Φεστιβάλ είναι μια ιδέα που είχαμε από κοινού με τους αδερφικούς φίλους και συνεργάτες, πλέον, Φώτη Καραγιαννόπουλο, Κώστα Φωτόπουλο και Γιώργο Φουφόπουλο. Η αγάπη μας για την κλασική μουσική, η όρεξη για δημιουργία, η διαπίστωση πως λείπει ένα Φεστιβάλ τέτοιου είδους στις Κυκλάδες και το γεγονός πως η Σύρος είναι ένα νησί που έχει υποδομές για έναν τέτοιο θεσμό, μας οδήγησαν στη δημιουργία του.

Ποιος ήταν ο αρχικός του στόχος και πώς ανταποκρίνεστε σε αυτόν σήμερα, που βρισκόμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης;



Ο στόχος μας ήταν και είναι να δημιουργηθεί ένα Φεστιβάλ κλασικής μουσικής, που θα εδραιωθεί και θα γίνει θεσμός. Ένα Φεστιβάλ που θα αγκαλιάσουν πρώτα οι φίλοι της μουσικής δωματίου, αλλά και που θα φέρει τη μουσική δωματίου πιο κοντά στο ευρύ κοινό, τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, και θα δημιουργήσει νέο κοινό, που θα αγαπήσει με τη σειρά του το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Θέλουμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει πόλο έλξης για μουσικόφιλους επισκέπτες και όχι μόνο, αλλά και μουσικό γεγονός με διεθνή εμβέλεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητά του, ακόμα και τώρα. Όπως θα διαπιστώσετε, οι καλεσμένοι μουσικοί, που τιμούν και φέτος το Φεστιβάλ, είναι σπουδαίοι ερμηνευτές διεθνούς φήμης, που δέχονται να συμμετάσχουν με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, προκειμένου να στηρίξουν τον θεσμό.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια μικρή εστία πολιτισμού, που, όπως όλες οι εστίες πολιτισμού σήμερα, κάνει τον αγώνα της να μη σβήσει και έτσι πρέπει. Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, πρέπει να παραμείνουν αναμμένες και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Ποιο είναι το θέμα, αλλά και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ;

Δώσαμε στο φετινό Φεστιβάλ τον τίτλο «Viva Verdi», προς τιμήν του μεγάλου ιταλού συνθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννησή του. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, πρόκειται στην ουσία για το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος, που δέσποζε στους τοίχους της Ιταλίας ολόκληρη τη δεκαετία του 1860, καλώντας τους Ιταλούς σε επανάσταση και ενοποίηση, υπό την αιγίδα του Βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ του 2ου (Vittorio Emanuele Re D' Italia) και τιμώντας παράλληλα, τον αγαπημένο συνθέτη των Ιταλών, Giuseppe Verdi.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιους καλλιτέχνες θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό;



Να αναφέρουμε κατ’ αρχάς το τριήμερο αφιέρωμα στον Verdi, ένα αφιέρωμα που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες του Φεστιβάλ με τον «Rigoletto», με τον οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο Απόλλων της Σύρου, το 1864. Αυτή τη φορά, το έργο θα παρουσιαστεί αποσπασματικά, σε μια πρωτοποριακή σύλληψη και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης και με κορυφαίους έλληνες σολίστ και συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81, του Antonín Dvořák, το Κουιντέτο για πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34, του Johannes Brahms, αλλά και έργα του «επαναστάτη» του τάνγκο, Ástor Piazzolla, που θα ερμηνεύσουν σπουδαίοι σολίστ, όπως ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Lars Bjørnkjaer, που αποτελεί πλέον μόνιμο συνεργάτη μας, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, οι καλεσμένοι μας από τη Βραζιλία, Leonardo Altino, Rafael Altino, και Simone Leitão, όλοι βραβευμένοι και με αξιόλογη καριέρα, ο Κώστας Κοτσιώλης, ο Γιώργος Ψυχογιός, το εξαιρετικό Duo Rubato από το Βέλγιο και όλοι όσοι ανέφερα παραπάνω. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να τους αναφέρω όλους και να τους ευχαριστήσω θερμά. Εκείνοι δίνουν πνοή και νόημα στο Φεστιβάλ.

Ποια στιγμή της μουσικής αυτής γιορτής θα χαρακτηρίζατε ξεχωριστή;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι όλο το πρόγραμμα τόσο καλά και προσεκτικά μελετημένο, που απευθύνεται, νομίζω, σε όλα τα γούστα και γι’ αυτό η κάθε του στιγμή είναι ξεχωριστή.

Μπορεί κάποιος να πει πως ανυπομονεί να δει την ορχήστρα από τη Σουηδία ή τον «Rigoletto», ενώ κάποιος άλλος, που αγαπά τη μουσική δωματίου, να εκτιμήσει τα σπουδαία και απαιτητικά έργα για κουαρτέτα και κουιντέτα, που θα παιχτούν τις δύο πρώτες μέρες ή ακόμα για κάποιον που αγαπά το τάνγκο, οι δύο μέρες με έργα Piazzolla θα έχουν σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον από όλες τις υπόλοιπες. Για μένα, είναι όλα ξεχωριστά, τόσο από άποψη ρεπερτορίου, όσο και από άποψη συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Πώς θα περιγράφατε τη Σύρο, σε κάποιον που δεν την έχει δει;



Θα δανειζόμουν την ακόλουθη φράση του περιηγητή Θεόφιλου Γκοτιέ, που, αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Σύρο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, έγραψε: «Η Σύρος είναι πρωτεύουσα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Ποιος αλήθεια θα φανταζόταν ότι θα συναντούσε τον κόσμο αυτό, φυτεμένο σε ένα βραχονήσι του Αιγαίου»!

Και πράγματι, αυτό είναι η Σύρος και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς με έναν απλό περίπατο, ξεκινώντας από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η εικόνα που αγιογράφησε το 1562 ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, μετά να διασχίσει την αγορά, ανάμεσα στις μυρωδιές του θυμαριού, της ρίγανης και των λουκουμιών, να φτάσει στην περίφημη πλατεία Μιαούλη, με τη μαρμάρινη εξέδρα, το άγαλμα του ναυάρχου Μιαούλη και το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο, σχεδιασμένο από τον γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ πάνω στα ομηρικά ανακτορικά πρότυπα.

Να μπει, φυσικά, στο θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και να ανηφορίσει προς τη συνοικία Βαπόρια με τον περίλαμπρο ναό του Αγίου Νικολάου και τα νεοκλασικά αρχοντικά με τις μαρμάρινες προσόψεις, ζωντανούς μάρτυρες της ισχυρής αστικής τάξης που, κάποτε, μεγαλούργησε στο νησί.

Όλα σχεδόν τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην Ερμούπολη, μαρτυρούν πως η Σύρος υπήρξε κάποτε το μεγαλύτερο ναυτιλιακό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση. Γι’ αυτό, άλλωστε και η πρωτεύουσά του ονομάστηκε Ερμούπολη, προς τιμήν του θεού Ερμή, προστάτη του εμπορίου.

Πληροφορίες: Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος, 22810 85192. Τιμές εισιτηρίων 21, 23 και 24 Αυγούστου εξώστης: 15 ευρώ, πλατεία και θεωρεία: 20 ευρώ, 16, 17, 18, 20 και 22 Αυγούστου: εξώστης: 10 ευρώ, πλατεία και θεωρεία: 15 ευρώ, οικονομικό πακέτο 7 συναυλιών: 95 ευρώ (μόνο πλατεία). Προπώληση εισιτηρίων: θέατρο Απόλλων, Αθήνα: Υπηρεσία εισιτηρίων, τηλ.: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr