Η κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια: Την φτιάχνουμε με την Ντίνα Νικολάου που μας εξηγεί την παράδοση
Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα.
Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που έφτιαχναν οι γυναίκες, για να μπορούν να υπολογίζουν τις 7 εβδομάδες της νηστείας. Το κρέμαγαν στον τοίχο και κάθε Σάββατο έκοβαν ένα από τα επτά της πόδια.
Τα χέρια ήταν πάντα σταυρωμένα και συμβόλιζαν τις πολλές προσευχές, και ποτέ δεν σχεδίαζαν στόμα, για να δείξουν ότι νηστεύει. Η ζύμη είναι πολύ απλή, με αλεύρι, νερό και πολύ αλάτι, για να μπορεί να διατηρηθεί όλες τις εβδομάδες της νηστείας χωρίς να χαλάσει.
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρ. αλάτι
200 γρ. νερό (περίπου)
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 140°C.
Bάζω το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύω. Αρχίζω να ρίχνω λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Σχεδιάζω σε ένα χαρτί την κυρά Σαρακοστή και την κόβω με ψαλίδι.
Βάζω τη ζύμη επάνω σε μια μια λαδόκολλα και με τον χοντρό πλάστη ανοίγω σε φύλλο με πάχος 1 εκ. περίπου. Ακουμπάω επάνω στη ζύμη το πατρόν και με ένα μαχαίρι μυτερό, κόβω με υπομονή το περίγραμμα. Με όση ζύμη περισσέψει, πλάθω τα χέρια και τα κολάω με λίγο νερό. Αν θέλω, σχεδιάζω μαντήλι, ποδιά, ή διακοσμώ με μπαχαρικά (γαρίφαλλα, λιναρόσπορο, μαραθόσπορο). Μεταφέρω την λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα του φούρνου και ψήνω για 30-35 λεπτά.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr