Βιολογικό ταχίνι: Σπιτική συνταγή για υγιεινή απόλαυση του βασιλιά της διατροφής με πρωτεΐνες,Ε, Β1, Β2 & υδατάνθρακες

Το βιολογικό ταχίνι , αποτελεί ένας πρώτης τάξεως έδεσμα, το οποίο εκτός από μια πεντανόστιμη επιλογή, είναι και ένας διατροφικός θησαυρός, καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία.
 

Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από το σουσάμι. Η ονομασία του (ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα ή τεχίνα στα Αραβικά και τα Εβραϊκά), μεταφράζεται ως ο πολτός του σουσαμιού.

 
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες.

 
Σπάνια, μία και μόνο τροφή,
καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια σούπερτροφή, ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σε περιόδους νηστείας.
 

Μπορείτε να προμηθευτείτε άριστης ποιότητας βιολογικό ταχίνι από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων , αλλά και να το παρασκευάσετε μόνοι σας. Η συνταγή είναι απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο.

Υλικά:
-1 κούπα βιολογικό σουσάμι
-1/4 της κούπας βιολογικό ελαιόλαδο
-Αλάτι προαιρετικά

 
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180 βαθμούς C.
 
Απλώνουμε το σουσάμι σε μια λαδόκολλα και το ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά
 
Ανακατεύουμε και ξανααπλώνουμε το σουσάμι για να το ψήσουμε για 6 με 8 λεπτά ακόμη, έως ότου αρωματιστεί και ροδίσει.
 
Τοποθετούμε το ψημένο σουσάμι στο μπλέντερ και το αφήνουμε να αλεστεί για περίπου ένα λεπτό ή έως ότου δούμε ότι οι σπόροι έχουν σπάσει.
 
Με το μπλέντερ ενεργοποιημένο, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να δουλέψει για ακόμα περίπου δυο λεπτά, έως ότου γίνει αλοιφή.
 
Προαιρετικά εάν κρίνουμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι.
 
Τοποθετούμε το ταχίνι σε ένα βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο, στο οποίο διατηρείται για περισσότερο από ένα μήνα.

 
Tips:
-Το μυστικό της επιτυχίας, βρίσκεται στο ψήσιμο του σουσαμιού, το οποίο του δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
 
-Εάν το μείγμα μας βγει ξηρό, συμπληρώνουμε σταδιακά λίγο λάδι ( ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά ).
 
-Μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο του σουσαμιού, γιατι μπορεί να σας αρπάξει εύκολα και να το κάψετε.

Πώς μπορείτε να το καταναλώσετε
• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι, που μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό πρωινό ή ένα νόστιμο νηστίσιμο σνακ για το γραφείο.
 
• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς.
 
• Νοστιμέψτε τις σαλάτες σας προσθέτοντας αυτή τη σως: βάλτε στο μίξερ 3 κουταλιές ταχίνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια μηλόξυδο, 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού και 2 κουταλάκια τζίντζερ.
 
• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.

 

ΠΗΓΗ: organiclife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr