Κορίτσια ο Αλέξης- Συνάντηση Λαγκάρντ- Μέρκελ στο Βερολίνο με την Ελλάδα στο Νο 1 της ατζέντας
Συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρτ με επίκεντρο το ελληνικό χρέος.
Συναντήσεις με τους επικεφαλής πέντε διεθνών οικονομικών οργανισμών θα έχει η καγκελάριος Μέρκελ για οικονομικά θέματα, με σημαντικότερη τη συνομιλία της με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, εάν δεν προηγηθεί λύση για το ελληνικό χρέος.
«Το επόμενο καθοριστικό ραντεβού θα είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 21-23 Απριλίου, στο περιθώριο της οποίας θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα».
Συνεπώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει το Staff Level Agreement (σ.σ.: συμφωνία σε επίπεδο τεχνικού προσωπικού) - κάτι που τεχνικά είναι εφικτό μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.»
Την ανάγκη να υπάρξει μία «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το χρέος εξέφρασε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας εξήγησε πως διαφορετικά «δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό».
Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018», ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.
Πάντως, όσον αφορά την Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει κρύψει τη διαφωνία της με τον Σόιμπλε για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσινγκτον, η Γαλλίδα ρωτήθηκε για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης και γενικότερα την κατάσταση στην Ελλάδα:
«Φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr