Λαχταριστή μελιτζανόπιτα με φέτα θυμάρι και βαλσάμικο μαγειρεύει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης
Το σπίτι θα μυρίσει και όλοι θα λένε γεια στα χέρια σας.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. λάδι
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, κομμένα σε κομμάτια
1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
500 ml γάλα, 3,5% λιπαρά
½ κούπα τραχανάς ξινός ή γλυκός
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο ΤΟΠ
150 γρ. κεφαλοτύρι
200 γρ. φέτα
2 αυγά
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο θυμάρι
σουσάμι για πασπάλισμα
Η συνταγή είναι της Katerina Tsoutsa.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι και 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. (Αν δεν έχουμε μίξερ, χτυπάμε σ' ένα μπολ στο χέρι).
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα πίλερ αφαιρούμε τη φλούδα.
Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις μελιτζάνες με το χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και στη συνέχεια την τριμμένη μελιτζάνα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια.
Δεν ανακατεύουμε συνεχώς αλλά περιμένουμε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα η μελιτζάνα.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι με το γάλα και τον τραχανά.
Αφήνουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς ίσα ίσα να πάρει σώμα το μείγμα μας.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι μας να κρυώσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα, σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
Ολοκληρώνουμε και με τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μυρωδικά ψιλοκομμένα, δηλαδή τον μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και τοθυμάρι.
Ρολάρουμε το ζυμάρι και κόβουμε σε 5 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι μας με τη βοήθεια του πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ζυμάρι, το 1/5 της γέμισης και τυλίγουμε σε ένα ρολό.
Σε ένα ταψί, 25x35 εκ. ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 ζυμαράκια την ίδια διαδικασία.
Αφού βάλουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αφού κρυώσει.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…
Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.
Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr